savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2328
EURO
35,0848
ALTIN
2.258,93
BIST
8.788,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
22°C
Ankara
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Parçalı Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Parçalı Bulutlu
23°C

Rusya’nın Soçi Başarısızlığı

Rusya’nın Soçi Başarısızlığı

Rusya’nın Soçi Başarısızlığı

Yazar: Abdulrahman Al-Rashed, Asharq Al-Awsat, 30 Ocak 2018

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 1 Şubat 2018

Moskova, Suriye’de uygun bir barış anlaşması için zamana karşı yarışırken, Assad’ın kuvvetleri İdlib eyaletinde kırsal bölgelere, yerleşim birimlerine ateş açan helikopterlerin de katıldığı, 93 kez baskın düzenlemiştir.

Bu arada Lübnan Hezbollah’ı da Damascus (Şam) kenti varoşlarında, 400.000 kişinin kuşatıldığı Ghouta bölgesini bombalamıştır.

Yetkililerin bir barış anlaşması için görüştükleri esnada bütün bunlar nasıl olabilir? Suriye halkına verilen mesaj; savaş, yıkım ve yurtlarından olmak iken, neden Rusya, İran ve diğer ülkeler Suriye muhalefetinin kendilerine sunulan her çözümü kabul edeceğini düşünmekteler?

Soçi kentinde görüşmeciler, askeri durumdaki tırmanmayı, savaşlarda genel olarak süregeldiği gibi, muhalefete anlaşmayı kabul etmesi yönünde bir baskı aracı olarak görmektedirler. Fakat bu durum Suriye için geçerli değildir. Her şeyden önce savaşmak şimdi etki alanlarını belirlemeyecektir. İkinci olarak görüşmeciler; yerel onay ile bölgedeki ve diğer büyük ülkelerin desteği olmaksızın herhangi bir anlaşma imzalayacak konumda değillerdir. Aslında, Suriye kent ve kasabalarının bombalanması Sochi görüşmelerini işe yaramaz hale getirecektir.

Askeri operasyonları yoğunlaştırmaktan daha da kötü olan ise Suriyelileri ve dünyayı, Soçi’de yürütülen barış görüşmelerinin ciddiyetine ikna edecek hiçbir değişikliği kapsamadığı için hayal kırıklığı yaratan, basına sızdırılan taslak sonuç bildirgesi metnidir. Muhalefete, siyasi rejim ve hükümetin varlığını sürdürdüğü mevcut statüyü kabul etmesi yönünde bir öneri yapılmaktadır. Bu öneri bir teslim olma anlaşması gibi görülmektedir.

Suriyelileri bu anlaşmayı imzalamaya zorlamak savaşı yıllarca uzatacak ve Assad rejimi, Rusya ve İran’ın uğruna savaştıkları ve son üç yılda elde ettikleri her şeyi kaybedecektir.

Suriye: Kim nereyi kontrol ediyor? Açıklamalar (Yukarıdan Aşağıya): Suriye Hükümet Güçleri, İslami Devlet, Kürt Kuvvetleri, İsyancı Kuvvetler, Karışık Alanlar, Türk Destekli İsyancı Kuvvetler, İsrail İşgali Altındaki Golan Tepeleri. Kaynak: Institute for the Study of War, LiveUAMap.

Fakat Suriye ile ilgili bazı ayrıntılarda Rusya ile aynı fikirde olmasak da Sochi görüşmelerinin önemini ve makul bir şekilde önerilen bir barış anlaşmasının yapılmasının değerini göz ardı edemeyiz.

Savaşın sona ermesi, makul ve haklı taleplerin karşılanması ve bütün muhalefetin yüksek politik kurumlara katılma talebi, İran ve diğer militanların bölgeden çekilerek bölgesel istikrarın sağlanması ve Suriye’nin egemenlik ve bağımsızlığının garanti altına alınması, bütün Suriye halklarının yararınadır.



Soçi’de başarısızlık Rusların başarısızlığı anlamına gelmektedir. Çatışma daha da genişleyebilir. Türkiye’nin savaşa direkt olarak dahil olması ile durum daha da karmaşıklaşmıştır, körüklediği bölünmeler, Rusya ve İran gibi Birleşik Devletler ile olan anlaşmazlıkları ile Türkiye de ordusu ile Suriye topraklarında aktif harekâta dahil olmuştur.

Rusya’nın elinde, önerilen barış teklifinden daha makul bir çözüm dayatma imkânı sağlayan, Assad ve İran’a baskı yapma kabiliyeti dahil önemli kartlar olduğunu biliyoruz.

Bununla birlikte, Damascus yönetimi müttefiklerinin bir barış anlaşmasından ziyade teslim anlaşmasını dayatması nedeniyle, bütün göstergeler başarısızlığı işaret etmektedir. Sochi kongresi sonrasında bütün delegeler valizlerini toplayarak, önceki Soçi ve Cenevre konferanslarına nazaran başarı şansı olmayan, Viyana’da başka bir barış süreci konferansına doğru yola çıkacaklardır.

Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. Bu yazının çevrilmesinde maksat; yabancı dil bilmeyen ve dünyada olup bitenleri sadece Türk medyasında izlemekten başka seçenekleri olmayan okuyuculara farklı bir bakış açısı sunmaktır.

Yazının çevrilerek yayınlanması, Sun Savunma Net ve çevirenin yazıda ifade edilen görüşleri ve ileri sürülen iddiaları paylaştığı anlamına kesinlikle gelmemektedir.

Yazının orijinal metnine aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

Abdulrahman Al-Rashed – Russia’s Failure in Sochi

While Moscow has been trying to win the race against time to achieve an “appropriate” peace deal in Syria, Assad’s forces have raided 93 times Idlib’s countryside, including helicopters striking residential neighborhoods. Meanwhile, Lebanon’s “Hezbollah” shelled the region of Ghouta – where 400,000 people are besieged – on the outskirts of Damascus.

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.