savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
28°C
Ankara
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Hafif Yağmurlu
28°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Parçalı Bulutlu
29°C

Hollanda Parlamentosundan Soykırım Kararı

Hollanda Parlamentosundan Soykırım Kararı

Hollanda Parlamentosundan Soykırım Kararı

 

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 1 Mart 2021

 

Kaynak: Bridge

Kanada’dan sonra Hollanda, Çin tarafından Müslüman Uygur azınlığa uygulananların soykırım olduğuna yönelik karar alan ilk Avrupa ülkesi olmuştur. Birleşmiş Milletler uzmanlarına göre en az bir milyon Müslüman toplama kamplarında tutulmakta, bazı Batılı politikacılar da Çin’i, Uygur Türklerine işkence, zorla çalıştırma ve kısırlaştırma gibi insanlık dışı yaklaşımlar sergilemekle suçlamaktadır.

Çinli yetkililer ise iddiaları reddetmekte ve kamplarda tutulun Müslüman Uygur Türklerine beceri kazandırma eğitimleri verildiğini iddia etmektedir. Hollanda Parlamentosunun soykırım kararına Çin Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, soykırım iddiasının büyük bir yalan olduğu vurgulanmış ve Hollanda, Çin’in iç işlerine karışmakla suçlanmıştır.

Çinli büyükelçinin iddialarına göre Uygur nüfusu son yıllarda giderek artmaktadır ve yüksek bir hayat standardında yaşayan Müslüman Uygurların ortalama yaşam süreleri de uzamıştır. Çin tarafı, Müslüman Uygurlara yapılanların kesinlikle insan hakları ihlali veya etnik ve dinsel ayırım olmadığını, sadece şiddet yanlısı terörizm ve ayrımcılıkla mücadele olduğu konusundaki ısrarlı tutumunu sürdürmektedir.

Çin’in kuzeyinde yer alan Xinjiang Bölgesindeki yaklaşık 25 milyon nüfusun yarısı kadarı Uygur Müslüman’ıdır. Çin genelinde 2017-2019 yıllarında ortalama nüfus artışı 5,32’den 3,34’e düşerken, bu oran Uygur Müslümanlarında ilk yıl 11,40’tan 6,13’e, ikinci yılda da 3,69’a düşmüştür.

Bu arada Joe Biden büyük bir U dönüşü yapmış ve kültürel olarak her ülkenin ve liderlerinin uyması gereken farklı normlar olduğunu ifade etmiştir.

Ne dersiniz? Biden’in kastettiği farklı normlar; Müslüman Uygurlara uygulanan işkence ve zorla kısırlaştırma olabilir mi?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.