savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7784
EURO
36,7823
ALTIN
2.946,32
BIST
10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
14°C
Ankara
14°C
Az Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
14°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
7°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
6°C

Exascale Bilgisayar

Exascale Bilgisayar
A+
A-

Exascale Bilgisayar

 

HPC veya süper hesaplama, günlük bilgi işlem gibi, yalnızca daha güçlü. Çok sayıda bilgisayar ve depolama aygıtını birleşik bir yapı olarak kullanmak çok yüksek hızlarda büyük hacimli verileri işlemenin bir yöntemidir. HPC bilim, mühendislik ve iş alanlarında dünyanın en büyük bilimsel sorunlarından bazılarını keşfetmeyi ve bunlara yanıt bulmayı mümkün kılar. ORACLE

 

Ercan Caner, Sun Savunma Net,  13 Ekim

 

Yıllardır süren hazırlıklar ve değişen planların ardından; Oak Ridge National Laboratory’e yerleştirilen ABD’nin ilk exscale bilgisayarının çok yakında tam kapasite ile devreye gireceği açıklanmıştır.

Exascale sistemleri gelecek nesil yüksek performanslı süper bilgisayarların çekirdeğidir. Saniyede bir kentilyon (10¹⁸) işlem yapabilme kabiliyetli bu sistemler dünyanın en modern sistemlerinden çok daha hızlıdır.

Araştırmacılar bu sistemler sayesinde çok büyük miktarda veriyi işleyebilecek ve çok daha hızlı olarak birçok alanda potansiyel olarak çığır açabilecek simülasyonlar gerçekleştirebilecektir.

Bu tür sistemler çok fazla güç ihtiyacı  (yaklaşık 40 megawatt) gerektirdiğinden ve önemli miktarda ısı ürettiklerinden çok yakın bir gelecekte yeni iki milden daha uzun bir enerji hattının tesisi ve soğutma maksadıyla laboratuvarda yeni tadilatların yapılması planlanmıştır.

Frontier adı verilen yeni exascale sistemi günümüzün bilgisayarlarından beş kat daha hızlı işlem kapasitesiyle bilim insanlarının enerji, tıp ve malzeme alanlarında teknolojiler geliştirmesini sağlayacaktır.

Frontier’in önümüzdeki yıl Mart ayında tam kapasite ile çalışmaya başlaması beklenmektedir.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.