savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2592
EURO
37,6429
ALTIN
2.904,11
BIST
9.031,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Açık
25°C
Ankara
25°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Çok Bulutlu
25°C
Cuma Az Bulutlu
24°C

Enflasyon Çağındayız…

Enflasyon Çağındayız…
A+
A-

Enflasyon Çağındayız…

‘‘Geçmişten beri her alanda olduğu gibi finansal kriz yönetimlerinde de çok büyük birikim ve tecrübe sahibi bir ülke olarak dünyanın içinden geçtiği şu kritik dönemin önümüzü açtığı fırsatları değerlendirmekte kararlıyız. Ülkemizi, eskiden hep yaptıkları gibi denklemin dışına itmek isteyenlerin kur, faiz ve fiyat artışları üzerinden oynadıkları oyunu görüyor, kendi oyun planımızla devam etme irademizi ortaya koyuyoruz.” Recep Tayyip Erdoğan.

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 13 Mart 2024

Amerikalı ekonomist ve satranç ustası, Thomas Dudley Cabot Kamu Politikası ve Harvard Üniversitesi ekonomi Profesörü Kenneth Saul Rogoff tarafından kaleme alınan ve FOREIGN AFFAIRS, Kasım/Aralık 2022 sayısında paylaşılan ‘‘The Age of Inflation – Enflasyon Çağı’’ başlıklı makalenin çevirisi aşağıdadır.

COVID-19 salgını kaynaklı ekonomik durgunluğun hemen ardından yaşanan enflasyon krizi dünyanın büyük bir kısmını şaşırtmış gibi görünmektedir. Dünyanın gelişmiş ekonomilerinde, fiyat artışlarının yavaş bir seyir izlediği son 30 yılın ardından, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Euro Bölgesi aniden ve beklenmedik bir çift haneli enflasyonla mücadele etmeye başlamak zorunda kalmıştır. Birçok gelişmekte olan ülke ve ekonomide fiyatlar, örneğin enflasyonun %80’e ulaştığı Türkiye’de ve %100’e yaklaşan Arjantin’de daha da hızlı artmıştır.

2020’li yılların dünya genelindeki enflasyonunun henüz geçmiş yılların en kötü enflasyon kriziyle rekabet edecek seviyeye gelmediği doğrudur. 1970’li yıllarda ABD’deki yıllık fiyat artışları 10 yıl boyunca %6’nın altında kalmış, 1980 yılında %14 seviyesine ulaşmış, Japonya ve Birleşik Krallık’ta ise %20’nin üzerine çıkarak zirve yapmıştır. Düşük ve orta gelirli ülkeler için ise 1990’lı yılların başı daha da kötü olmuş, düşük ve orta gelirli 40’tan fazla ülkede enflasyon oranı %40’ın üzerine , hatta bazı ülkelerde %1000 veya daha fazla seviyelere çıkmıştır. Bütün bunlara rağmen, 2021 ve 2022 yıllarında, hükümetler ve politika yapıcıların, Ukrayna’daki savaş ve diğer büyük ölçekli şokların ortasında kontrolden çıkmış fiyat artışlarıyla karşı karşıya olduklarını geç de olsa anlamaları nedeniyle, küresel ekonomi son derece endişe verici bir yönde ilerlemiştir.

Makalenin tamamını PDF formatında okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.