savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2313
EURO
37,2950
ALTIN
2.931,99
BIST
8.860,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
21°C
Ankara
21°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
14°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C
Cuma Parçalı Bulutlu
12°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
14°C

2017 Yılında Üçüncü Dünya Savaşının Başlayabileceği Beş Yer

2017 Yılında Üçüncü Dünya Savaşının Başlayabileceği Beş Yer

2017 Yılında Üçüncü Dünya Savaşının

 Başlayabileceği Beş Yer

Yazar: Robert Farley, 17 Aralık 2016

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 16 Nisan 2017

Trump Yönetimi, huzursuzluğun hüküm sürdüğü bir ortamda görevi devralmaktadır. Bazıları direkt olarak Trump’ın söylemleri ile bağlantılı olmak üzere, birçok nedenden ötürü büyük güçler son zamanlarda rastlanan en büyük belirsizlik ile karşı karşıyadırlar. Trump’ın başkanlık döneminin ilk aylarında, belki de başkanlık görevi başlamadan önce Birleşik Devletler, ABD, Rusya ve Çin arasında savaş başlatabilecek ve tırmandırabilecek aşırı tehlikeli parlama noktasına müdahale etmek zorunda kalabilecektir.

Kore Yarımadası

Başkan Obama’nın yeni Başkan Trump’a, Kuzey Kore politikasının yönetiminin ilk büyük denemesi olacağını söylediği ifade edilmektedir. Kuzey Kore giderek çok daha etkili balistik füze imal etmeye devam etmekte ve birçok uzmanı endişeye sevk edecek şekilde nükleer silah sayısını artırmaktadır. Kuzey Kore ekonomisi ve politik sistemi can çekişen bir durumda olmasına rağmen, devlette hiçbir çökme emaresi görülmemektedir.

Bunun da ötesinde, Güney Kore de çok ciddi bir politik krizin içinde bulunmaktadır. Çatışma birkaç şekilde patlak verebilir; Birleşik Devletler’in Kuzey Kore’nin balistik füze programını önleyici bir saldırı ile perdelemeye karar vermesi, Kuzey Kore’nin ABD sinyallerini yanlış yorumlayarak önce davranması veya hükümetin çökerek bir kargaşaya neden olması. 1950 yılında da olduğu gibi Kore Yarımadasında patlak verecek bir savaş; Çin, Rusya ve Japonya’yı da kolayca içine çekebilir.

Suriye

Suriye’de son zamanlardaki Rus zaferleri Assad rejiminin ülkede yıllardır süren sivil savaştan yeni bir safhaya geçmesinin önünü açmıştır. Birleşik Devletler Aleppo kentinin savunmasına katkıda bulunmayı reddetmiş, bunun yerine kuvvetlerini İran ve ISIS terör örgütüne karşı yürütülen savaşa yoğunlaştırmıştır. Obama yönetimi, Rusya’nın Assad’ı desteklemesiyle rekabete girmeyecektir ve Trump yönetiminin de herhangi bir çatışmaya gireceği yönünde çok az gösterge mevcuttur.

Fakat en tehlikeli zamanlar geçmiş olsa da, Birleşik Devletler ve Rus kuvvetleri Suriye’de birbirlerine çok yaklaşmış bir şekilde operasyonlarını sürdürmektedirler. Deir al-Zour kenti yakınlarında 62 Suriye askerinin ölümüne neden olan ABD hava saldırısı, Suriye’de gerçekleşebilecek bir ABD-Rusya iş birliği olasılığını rafa kaldırmıştır. Amerikan veya Rus kuvvetler tarafından başlatılabilecek benzer bir olay iki ülkede de misilleme yapılması yönünde baskılara neden olabilir. Bunun da ötesinde, her iki tarafta da yer alan terörist gruplar ve yarı askeri unsurlar kadar çatışmayla ilgili diğer devletler Suriye’de kargaşa ve yanlış hesaplar veya anlamaların artmasına neden olmaktadır.

Siber Alanda Savaş

Birleşik Devletler, Rusya ve Çin, Rusya’nın ABD Başkanlık seçimine müdahalesindeki başarısına veya Çin’in ABD şirketlerinden fikri mülkiyet hakları ve teknoloji çalma yönünde süregelen gayretlerine rağmen siber alanda bir savaş halinde değildirler. Bununla beraber, ABD güvenlik sistemi, diğer kritik ABD siber unsurlarına saldırıları caydırmak maksadıyla Rus ve Çin provokasyonlarına bir karşılık verme ihtiyacını duyabilir.

Uzmanlar, mevcut faaliyetlerin artarak bir siber savaşa dönüşebileceğini beklememektedirler. Ve siber saldırı yetkisi verilen kurumlar bu yetkileri kullanmaktan nefret ettiklerini kanıtlamış durumdadırlar, kritik ve hassas zafiyetler üzerine yöneltilen siber saldırılar sadece bir kez işe yaramaktadırlar. Yine de Çin ve Rusya gibi diğer oyuncular, ABD’ye, tepki görme korkusu olmadan bir siber saldırı başlatabilir ve ABD hükümetini, giderek tırmanan talihsiz ve oldukça maliyetli bir tepki sarmalına sokabilir.

 

Güney Asya

İlk raporlar Başkan Trump’ın, ABD-Hindistan ilişkilerinin derinleştirilmesi ve geliştirilmesi yönündeki Bush ve Obama yönetimlerinin politikalarını sürdüreceğini göstermiştir. Gerçekten de Trump’ın başkanlık seçim kampanyası, ABD’de yaşayan ve Pakistan ile çatışmaya eğilimli Hindistan vatandaşları tarafından büyük destek görmüştür.

Donald Trump’ın Pakistan Başbakanı Nawaz Sharif ile yaptığı telefon görüşmesi ise bütün varsayımları bir kaosa sürüklemiştir. Trump, Kashmir probleminde, Hintlilerin şiddetle karşı çıktıkları bir arabulucu rolüne soyunmuş gibi görülmektedir. Hindistan ve Birleşik Devletlerdeki analizciler, Pakistan’ın bu mesajı; Kashmir ve civarında yürüttüğü askeri operasyonları artırmak ve sorunu tırmandıracak diğer adımlar için bir yeşil ışık olarak algılayabileceğinden endişelenmektedirler. Diğer taraftan Hindistan da Pakistan’ın hazırlıklarını boşa çıkarmak maksadıyla kontrol hattı boyunca kendi operasyonlarını icra edebilir. Ve eğer iki taraftan herhangi biri meseleyi tırmandırmayı seçer ise, ABD ve Çin kendilerini bir anda çatışmanın içinde bulabilirler.

Baltık Denizi

Belki de en büyük tehlike Baltık bölgesindedir. Başkan Trump’ın Rusya istihbaratıyla ilgili bağlantısı hakkındaki iddialar son haftalarda oldukça artmış durumdadır. Kesin olan; Trump’ın, Amerika’nın NATO’ya olan güvenlik garantisini şüphe altında bıraktığıdır. Potansiyel olarak bunun birkaç faydalı etkisi olabilir ve Avrupalıları kendi savunma bütçelerini artırma yönünde ikna edebilir, Ruslarla olan gerilimin azalmasına neden olabilir ve artık çok aşırı bir hale gelen ABD savunma yükümlülükleri algısının da iyileştirilmesine neden olabilir.

Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir ve yazarın görüşlerini yansıtmaktadır. Yazının aslına aşağıdaki linke tıklayarak erişebilirsiniz.

http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/5-places-world-war-iii-could-start-2017-18760

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.