savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5827
EURO
35,0155
ALTIN
2.461,48
BIST
9.905,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
20°C

ÇIĞ ARAMA VE KURTARMA

ÇIĞ ARAMA VE KURTARMA
A+
A-

ÇIĞ ARAMA VE KURTARMA

Türkiye çığ facialarının yaşandığı bir ülkedir. VİKİPEDİ verilerine göre 03 Ocak 1992 ile 04 Mart 2023 tarihleri arasında meydana gelen 14 çığ faciasında 368 kişi hayatını kaybetmiştir.

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 18 Şubat 2024

Van-Bahçesaray’da 04-05 Şubat 2020 tarihinde meydana gelen çığ facialarında 11’i asker, 9’u korucu olmak üzere 42 kişi hayatını kaybetmiş, 84 kişi de yaralanmıştır.

Türkiye çığ facialarının yaşandığı bir ülkedir. VİKİPEDİ verilerine göre 03 Ocak 1992 ile 04 Mart 2023 tarihleri arasında meydana gelen 14 çığ faciasında 368 kişi hayatını kaybetmiştir. Çığ faciasına maruz kalan kurbanları aramak ve kurtarmak zor bir iştir. Buldozer ve kepçe benzeri iş makinaları ile kurbanları arama ve kurtarma faaliyeti yapılamaz!

Çığ Esnasında

Çığ meydana gelen bütün yamacın aranma gereksinimini ortadan kaldırmak maksadıyla; çığ ve kurbanların pozisyonları izlenmeli ve son görüldükleri noktalar çevredeki ağaç ve kayalar gibi referanslardan faydalanarak belirlenmelidir. Kar yüzeyinde kurbanlara ait giysi, donanım ve beden kısımları dikkatle araştırılmalıdır

Çığ Durduktan Sonra

Sorumluluk alınmalı ve ilk olarak kaç kişinin kayıp olduğu belirlenmelidir. Her bir kurbanı arayacak arama ve kurtarma personeli belirlenmelidir. Arama esnasında yeni çığ oluşumlarına karşı dikkatli olunmalı ve arama faaliyetine katılmayanlar emniyetli bir bölgede kalmalıdır.

Arama Safhaları

  1. Sinyal araması,
  2. Kaba arama,
  3. İnce arama ve
  4. Nokta sondalaması.

Her çığ arama faaliyeti yukarıda görülen dört aşamada icra edilir. Kurbanlarda çığ almaç-göndermeç cihazı var ise arama faaliyetine sinyal aramasıyla başlanır. Kaba arama, kurbana 3 metre yaklaşmak, ince arama ise kurbanın kesin yerini belirlemek maksadıyla yapılır. Nokta sondalamasının maksadı ise kurbanın kar altındaki yerini ve tam olarak ne kadar derinlikte olduğunu belirlemek maksadıyla yapılır.

NATO Soğuk Hava Operasyonları Mükemmeliyet Merkezi ve çeşitli kaynaklarda derlenen hazırlanan  Çığ Arama & Kurtarma sunumunu PDF formatında okuyabilirsiniz.

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.