savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2275
EURO
37,2921
ALTIN
2.933,34
BIST
8.860,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
21°C
Ankara
21°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
14°C
Perşembe Az Bulutlu
12°C
Cuma Çok Bulutlu
12°C
Cumartesi Açık
14°C

COVID -19 Aşıları ve Yasal Riskler

COVID -19 Aşıları ve Yasal Riskler

 

COVID -19 Aşıları ve Yasal Riskler

 

 

 

Aşı kampanyaları ve devam eden çalışmalardan, aşıların koruma sağlayıp sağlamadığı ve ne kadar süreyle koruma sağlayacağını anlayabilmek için henüz yeterli veri olmadığından takviye dozunu doğrulamak için şu anda çok erkendir. Avrupa İlaç Ajansı

 

Yazar: Francesco Guarascio, REUTERS, 26 Ağustos 2021

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 06 Eylül 2021

 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO-World Health Organization), dünyanın her yerinde daha fazla insanın aşılanabilmesi maksadıyla takviye aşıların durdurulması çağrısında bulunmuştur. Kaynak: Shutterstock – TY Lim

 

BRUSSELS, 26 Ağustos 2021 (Reuters) – Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada; Avrupa İlaç Ajansı (EMA- European Medicines Agency) tarafından ilave doz henüz tavsiye edilmediğinden, COVID-19 takviye aşılarını kullanma kararı alan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin artan yasal risklerle karşı karşıya kalabileceği ifade edilmiştir.

Avrupa İlaç Ajansı, takviye aşıların onaylanabilmesi için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu bugüne kadar defalarca yinelemiş, fakat sekiz Avrupa ülkesi ilave dozu tavsiye etme kararı almış ve bir düzineden fazlası da kısa bir süre içinde aynı yönde hareket etmeye hazırlanmaktadır.

AB Komisyonu tarafından Reuters’e yapılan açıklamada; takviye dozların mevcut COVID-19 aşıları pazarlama izni kapsamında olmadıkları ve yeterli veri olmadığından henüz Avrupa İlaç Ajansı tarafından bilimsel bir değerlendirmeye tabi tutulmadıkları ifade edilmiştir.

AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamada; takviye aşıların aşılama kampanyalarına dâhil edilmesine karar verme sorumluluğunun üye devletlere ait olduğu vurgulanmış ve takviye aşılara bağlanabilecek beklenmedik yan etkilerin olması durumunda, AB devletlerinin her türlü yasal sonuçlar ve tazminat taleplerinin yükünü üstlenmek zorunda kalabilecekleri dile getirilmiştir.

AB Komisyonu ayrıca; takviye aşıların Avrupa İlaç Ajansı onayı olmadan uygulanılması durumunda ilaç şirketlerinin sorumluluğunun tamamen ortadan kalkmayacağını da söylemiştir. Örneğin; bir takviye aşı sonrasında ortaya çıkan yan etkilerin üretim sorunlarından kaynaklanması durumunda aşı üreticileri sorumlu olacaktır.

AB sorumluluk ve tazminat kuralları, ürünün veya imalat aşamasının genel özellikleriyle bağlantılı beklenmeyen olumsuz etkiler ortay çıkması durumunda devreye girmektedir. Avrupa Birliği’ne COVID-19 aşıları sağlayan her şirket, büyük ölçüde gizli kalan, farklı hükümler içeren sözleşmeler için müzakereler yapmıştır.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC-European Centre for Disease Prevention and Control); halen Avusturya, Belçika, Fransa, Macaristan, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg ve Slovenya’nın takviye aşı kullanılmasını tavsiye ettiğini, Almanya’nın da sonbaharda aynı yönde hareket etmesinin beklendiğini ve diğer 13 Avrupa ülkesinin de meseleyi müzakere aşamasında olduğunu ifade etmiştir.

AK Parti MKYK toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a  ‘‘Alman aşısı BioNTech ile ilgili bir endişe var mı?’’ diye sorulmuş, o da ‘‘Ben oldum. Antikor da oluştu. Tavsiye ederim.’’ Şeklinde yanıt vermiştir.

Avrupa Birliği, son aylarda takviye veya yeni varyantlarla mücadele için gerekli olabileceğini ifade ederek önümüzdeki yıllarda kullanmak üzere birkaç COVID-19 aşı üreticisine milyarlarca doz sipariş etmiştir. Bu aşılar daha yoksul ülkelere de bağışlanabilir.

Birleşik Devletler sağlık otoriteleri geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklamada; Delta varyantından enfeksiyonlar arttıkça ilk aşıların sağladığı koruma derecesinin azaldığını gösteren verilere atıfta bulunarak; COVID-19 takviye aşılarının 20 Eylül 2021 tarihinden itibaren Amerikalıların kullanımına sunulacağını ifade etmiştir.

COVID-19 aşılarından kaynaklanan beklenmedik yan etkiler için olası tazminat meseleleri ulusal düzeyde ele alınmaktadır.

En büyükleri de dâhil olmak üzere bazı AB ülkeleri, potansiyel mağdurları mahkemeler dışında tazmin etmeyi hedefleyen programlara sahiptir, ancak tazminat ölçütleri büyük farklılıklar göstermektedir. Bazı ülkelerde ise mağdurların haklarını alabilmek için direkt olarak mahkemeye başvurması gerekmektedir.

Danimarka, Almanya, Norveç ve İsviçre resmi verilerine göre; Avrupa’da aşılama kampanyalarının başlamasından günümüze kadar geçen sürede yüzlerce potansiyel mağdur tazminat talebinde bulunmuş ve çok azına miktarı açıklanmayan paralar ödenmiştir.

Çevirenin Notları: Sayın Francesco Guarascio tarafından kaleme alınan yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir, orijinal metne aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

https://www.reuters.com/world/europe/eu-says-covid-boosters-may-have-higher-legal-risks-without-ema-approval-2021-08-26/

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.