savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9196
EURO
37,6383
ALTIN
2.811,03
BIST
9.675,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
29°C
Ankara
29°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Pazar Parçalı Bulutlu
25°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C

Boeing-737’ler Güvenli mi?

Boeing-737’ler Güvenli mi?
A+
A-

ÖZEL RAPOR

Boeing-737’ler Güvenli mi?

 

ABD Havayolu şirketleri uçakları yeniden göklere döndürmek için hazırlanırken Avrupa sivil havacılık otoriteleri daha fazla düzeltme yapılmasını talep etmektedir. Federal Havacılık Dairesi (FAA) ise hâlâ muhbirleri susturmak için çaba göstermektedir.

 

Yazar: Clive Irving, DAILY BEAST, 29 Aralık 2020

Çeviren: Ercan Caner,  Sun Savunma Net, 15 Ocak 2021


Endonezya Lion Air Havayollarına ait JT610 sefer sayılı yolcu uçağı 29 Ekim 2018 tarihinde düşer ve uçakta bulunan 189 insan yaşamını yitirir. Kaza yapan uçağın modeli; bütün dünyada oldukça popüler olan Boeing 737 Max 8’dir. Kalkışından neredeyse hemen sonra düşen uçak çok yenidir, fabrikadan çıkışı üç ay dahi olmamıştır. Etiyopya Havayollarına ait 302 sefer sayılı yolcu uçağı da 10 Şubat 2019 tarihinde düşer ve uçakta bulunan 157 insan yaşamını yitirir. Kaza yapan uçağın modeli yine Boeing 737 Max 8’dir.

 

Her iki uçakta da kalkışlarından çok kısa bir süre sonra, derin tırmanma ve alçalmalar ile hava hızında büyük oynamalar görülmüştür. Düşen uçaklara Boeing Firması tarafından yeni bir yazılım yüklenmiş ve adına da Manevra Karakteristikleri Geliştirme Sistemi (MCAS – Maneuvering Characteristics Augmentation System) adı verilmiştir. Boeing 737 MAX 8 modeli yolcu uçaklarına MCAS takılmasının nedeni; hava aracına takılan ağır ve yakıt tüketiminde %14 oranında tasarruf sağlayan yeni motorların hava aracının aerodinamik karakteristiklerini değiştirmiş olmasıdır.

 

Yaşanan ikinci kaza sonrasında bütün dünyada 737 MAX modellerinin uçuşları kesilir. Kazaların nedeni hatalı hücum açısı sensöründen aldığı sinyal ile devreye giren Manevra Karakteristikleri Geliştirme Sistemidir. MCAS yazılımının takılma maksadı; önceki 737 modelleriyle karşılaştırıldığında MAX modellerine yeni takılan motorların ebatları ve yeriyle ilgili modifikasyonu telafi etmektir.

 

Boeing 737 MAX modellerinin ticari uçuşlara başlamasına izin verildi, peki bu uçaklar artık güvenli mi? Okuyun ve kendiniz karar verin…

 

Yazının tamamını PDF formatında okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.