savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,8239
EURO
36,8322
ALTIN
2.983,88
BIST
10.257,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
14°C
Ankara
14°C
Parçalı Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
10°C
Çarşamba Az Bulutlu
8°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
4°C
Cuma Çok Bulutlu
3°C

AYASOFYA BİLMECESİ

AYASOFYA BİLMECESİ

AYASOFYA BİLMECESİ

Merkezi New York şehrinde bulunan Amerika Rum Ortodoks Başpiskoposluğu, Ekümenik Patrikhane’nin bir piskoposluğudur. Başpiskoposluk, ilahi ibadet, vaaz etme, öğretme ve Ortodoks Hıristiyan İnancını yaşama yoluyla Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan bütün insanlara, Mesih’in mesajının bir yol göstericisi, taşıyıcısı ve tanığı olarak hizmet eder.

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 18 Eylül 2023

Atlantik ve Pasifik Okyanuslarının en saygıdeğer piskoposu olan Amerika Başpiskoposu Elpidophoros (Lambriniadis), 1922 yılında kurulan Rum Ortodoks Başpiskoposluğunun seçilen sekizinci başpiskoposudur.

1967 yılında Bakırköy-İstanbul’da doğan Başpiskopos Elpidophoros, Selanik Aristoteles Üniversitesi – Papazlık ve Sosyal İlahiyat Okulu’ndan 1991 yılında mezun olmuştur. 1993 yılında Almanya’nın Bonn Üniversitesi Felsefe Okulu’nda yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.

11 Mayıs 2019’da Ekümenik Patrikhane Kutsal ve Mukaddes Sinodu tarafından Amerika Başpiskoposu seçilen  Elpidophoros, aynı yıl 22 Haziran günü, New York City’deki Kutsal Üçlü Başpiskoposluk Katedrali’nde tahta çıkmıştır.

 Kutsal Bilgelik kilisesi 24 Temmuz 2020 tarihinde Kuran-ı Kerim tilaveti ile ibadete açılmış ve ön kapısına Türkçe ve İngilizce lisanlarında Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi tabelası asılmıştır.

Yunan asıllı ABD Kongre üyleri; John Sarbanes, (D-MD), Gus Bilirakis (R-FL), Dina Titus (D-NV), Charlie Crist (D-FL), Chris Pappas, (D-NH), Nicole Malliotakis (R-NY).

UNESCO tarafından dünya kültür mirası olarak kabul edilen Kutsal Bilgelik kilisesinin müzeden camiye çevrilmesine öfkelenen yukarıdaki fotoğrafta görülen Kongre Kadını Dina Titus’un, Türkiye’nin kınanmasına yönelik yasa teklifi Kongre tarafından oybirliğiyle kabul edilmiştir. Kongre’de oylama sürerken Başpiskopos Elpidophoros ise zamanın başkanı Donald Trump ve başkan yardımcısı Mike Pence ile Beyaz Ev’de bir toplantı yapmıştır.

Aşağıda Başpiskopos Elpidophoros tarafından Ayasofya matem günü olarak ilan edilen 24 Temmuz tarihinde yapılan açıklamanın bir bölümünü okuyabilirsiniz;

Büyük Kutsal Bilgelik Kilisesi Ayasofya, Ortodoks Hıristiyan İnancımızın ihtişamının yaşayan bir anıtıdır ve Kilisemizin ibadet ve ayinindeki en iyi şeylerin görünür bir sembolüdür. Yüzyıllar boyunca yabancı bir amaca hizmet ettikten sonra bile binanın ihtişamı benzersizdir.

24 Temmuz 2020’de (ironik bir şekilde, Lozan Antlaşması’nın yıl dönümü) el koyulması ve ikinci kez cami olarak kullanılması, bütün Ortodoks Hıristiyanlar ve bütün dini inançlara sahip insanlar için bir yas günüdür. Bilindiği gibi Ayasofya’nın cami yapılmasına gerek yoktur; İstanbul’da çok sayıda (ÇN: DİB verilerine göre İstanbul’da 3.555 adet) cami bulunmaktadır. Daha ziyade bu, halkı manipüle etmek için dini kinaye olarak kullanan bir siyasi tiyatro eylemidir.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Açıklaması

“Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ni gelecek nesillere aynı görkemi ile bırakmak için restorasyon çalışmalarına başlamıştır. 2 etapta yürütülecek çalışmaların 1’inci etabının Ocak 2024’te tamamlanması planlanmaktadır. 2’nci etap çalışmaların ise 3 yıl sürmesi öngörülmüştür. Bu süreçte Ayasofya ibadet ve ziyarete açık olacaktır.

2’inci Etapta Yapılması Planlanan Bakım ve Onarım Çalışmaları kapsamında; yaklaşık 15 asra dayanan bir mabet olan ve tarih İçerisindeki muhtelif depremlerden etkilenen Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin minareleri dâhil bütün binanın statik ve depremle alakalı performans analizleri uzman mühendisler danışmanlığında yapılacaktır. Bu analizlerin sonuçlarına göre binanın minareler dâhil deprem güvenliği açısında durumu belirlenerek gerekli güçlendirme çalışmaları yapılacaktır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları, oluşturulan İdari Kurul ve Bilim Kurulu kararları doğrultusunda titizlikle yürütülmektedir.

Çalışmaların ilk aşamasında caminin dış cephelerinde Kurul onaylı restorasyon projeleri doğrultusunda beton harç temizliği; tüm beton harçlar temizlendikten sonra bu cephelerde yeniden üç boyutlu tarama ile belgeleme yapılacaktır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.