savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1766
EURO
37,8415
ALTIN
2.909,29
BIST
9.062,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Açık
25°C
Ankara
25°C
Açık
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Çok Bulutlu
27°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

ÖLÜMCÜL HELİKOPTER KAZALARININ BAŞLICA NEDENLERİ

ÖLÜMCÜL HELİKOPTER KAZALARININ BAŞLICA NEDENLERİ
A+
A-

ÖLÜMCÜL HELİKOPTER KAZALARININ BAŞLICA NEDENLERİ

Yazar: James T. McKenna | 6 Ocak 2017

Çeviren: Ercan Caner

2009-2013 yılları arasındaki helikopter kazalarının çoğunluğu ambulans helikopterlerinde meydana gelmiştir. Foto: Medstar EMS

Uçuş emniyet uzman ve analizcileri, helikopter kazalarına neden olan en ölümcül problemleri ortadan kaldırmak için atılması gereken adımları belirlemek maksadıyla, 9 Ocak 2017 günü Washington’da bir araya geliyorlar.

Helikopter kaza kırımlarına en fazla neden olan üç faktör;

  • Kontrol kaybı,
  • Beklenmeyen durumlarda alet uçuş şartlarına (IMC) giriş ve
  • Alçak irtifa uçuşlarıdır.

Uzmanlar ve analizciler, ABD Helikopter Emniyet Timine mensup ve hedefleri 2020 yılına kadar ölümcül helikopter kaza kırımlarını % 20 oranında azaltmak. Geçtiğimiz yıl içerisinde ABD’li uzmanlar, 2009 ile 2013 yılları arasında meydana gelen ölümcül helikopter kazalarının kapsamlı analiz çalışmasını tamamladılar. ABD’li uzmanların tespitlerine göre meydana gelen helikopter kaza kırımlarının yarısındaki nedenler, yukarıda belirtilen kontrol kaybı, beklenmeyen durumlarda alet uçuş şartlarına giriş ve alçak irtifa uçuşlarıdır. Yapılan çalışmanın sonuçlarına göre bu faktörler 100 kişiden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Bu rakam, helikopter kaza kırımlarına neden olan sonraki sekiz adet faktörün neden olduğu toplam ölü sayısından daha fazladır.

Bu nedenle, uçuş emniyet uzmanlarından oluşan ABD’li tim, gayretlerini bu üç neden üzerinde yoğunlaştırmaya karar vermiştir. Tim üyeleri 9 Ocak 2017 günü, Alexandra, Virginia’da bulunan Helikopter Birliğinin uluslararası karargâhında bir araya gelerek, bahsedilen üç kaza kırım faktörünün nedenlerini incelemeye ve bu nedenlerden kaynaklanan kaza kırımları önlemek maksadıyla bugüne kadar dikkatlerden kaçan hususların varlığını incelemeye başlayacaklar. Uzmanlar çalışmalarına, kontrol kaybı kazalarının incelenmesi ile başlayacaklardır. Tim, çalışmalarını, 2017 yılı Nisan ayına kadar tamamlamayı ve yukarıda belirtilen nedenlerden kaynaklanan kaza kırımları azaltmak için tavsiyelerde bulunmaya başlamayı planlamaktadır.


ABD’li timin toplantısı, 2016 yılına kadar helikopter kazalarını % 80 oranında azaltma hedefine ulaşamayan ve çalışmalarıyla helikopter uçuş emniyetini geliştirmek isteyen Uluslararası Helikopter Emniyet Timi yürütme kurulunun toplantısı ile aynı zamana denk gelmiştir. ABD timi, uluslararası timin bölgesel bir ortağıdır.

İncelenen 104 adet ölümlü kaza kırımda, kişisel veya özel uçuşlar, helikopter ambulans uçuşları, ticari veya havacılık uygulamaları başta gelmektedir. ABD timi bu endüstri sektörlerindeki temas noktalarını belirleme ve anahtar pozisyondaki kişiler ile seminerler ve endüstri toplantılarında bir araya gelmeyi de hedeflemektedir.

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.