savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2457
EURO
37,5908
ALTIN
2.915,03
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Açık
27°C
Ankara
27°C
Açık
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C

Kömür Madeni Güvenliğinin Anlaşılması ve Geliştirilmesinde Kömür Madeni Risk Ağının Kullanılması

Kömür Madeni Güvenliğinin Anlaşılması ve Geliştirilmesinde Kömür Madeni Risk Ağının Kullanılması
A+
A-

Fıtrat mı Yoksa Kader Planı mı?

 

Kömür Madeni Güvenliğinin Anlaşılması ve Geliştirilmesinde Kömür Madeni Risk Ağının Kullanılması

Yazarlar: Yongliang Deng, Liangliang Song, Zhipeng Zhou, Ping Liu, Hindawi Special Issue-Volume 2018

Akademik Editör: Gerard Olivar

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 19 Ekim 2022

 

Kömür madenciliği güvenliğini iyice anlamak ve teşvik etmek için mevcut riskler arasındaki karşılıklı ilişkileri anlamak esastır. Bu açıdan bakılarak; aynı zamanda Kömür Madeni Risk Ağı’nın (Coal Mine Risk Network) kurulmasının da temelini oluşturan, 126 adet tipik maden kazasındaki 105 adet risk ve riskler arasındaki 135 adet karşılıklı ilişki tespit edilmiştir.

Karmaşık ağ teorisi ve Pajek’e dayanarak; Kömür Madeni Risk Ağı (KMRA)’nın topolojik özelliklerinin ortaya çıkarmak maksadıyla; ağ çapı, ağ yoğunluğu, ortalama yol uzunluğu, derecesi, arasındalık ve kümeleme katsayısı gibi altı parametre kullanılmıştır. Sonuçların gösterdiği gibi, KMRA, kümülatif derece dağılımı kuvvet yasası, ölçeksiz bir ağ özelliğine sahiptir. Bu, KMRA’nın rastgele tehlikelere karşı dayanıklı ve kasıtlı saldırılara karşı savunmasız olduğu anlamına gelmektedir. KMRA aynı zamanda nispeten küçük ortalama yol uzunluğu  ve yüksek kümelenme katsayısı nedeniyle küçük bir dünya ağıdır, bu da KMRA’daki kaza yayılımının normal ağdan daha hızlı olduğu anlamına gelmektedir.

Ayrıca, risk kontrolünün etkileri de ortaya çıkarılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, tavan çökmesi, yangın ve limiti aşan gaz yoğunluğu, bütün riskler arasında, risk kontrolü için odaklanılması gereken en değerli üç hedeftir. Bu çalışma, orijinal riskleri sınırlandırabilecek ve kazaları azaltabilecek stratejilerin belirlenmesi için öneriler ve tavsiyeleri sunmaya yardımcı olmak maksadıyla yapılmıştır.

Makalenin tamamını PDF formatında okuyabilirsiniz.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.