Türkiye hava savunma sistemiaskeri strateji analizlerimodern savaş teknolojileriaskeri operasyon taktikleripusu ve baskın taktikleriF-16 savaş uçağısavaş uçakları analiziaskeri havacılık teknolojilerihava görev emri nediraskeri uçak kazalarıS-400 hava savunma sistemibalistik füze savunmasılazer silah teknolojisihava savunma stratejileriNATO ve Türkiye ilişkileriSuriye’de son durumOrtadoğu jeopolitiğiRusya Ukrayna savaşıTürkiye savunma sanayiİHA ve SİHA teknolojileri
Türkiye hava savunma sistemi
askeri strateji analizleri
modern savaş teknolojileri
askeri operasyon taktikleri
pusu ve baskın taktikleri
F-16 savaş uçağı
savaş uçakları analizi
askeri havacılık teknolojileri
hava görev emri nedir
askeri uçak kazaları
S-400 hava savunma sistemi
balistik füze savunması
lazer silah teknolojisi
hava savunma stratejileri
NATO ve Türkiye ilişkileri
Suriye’de son durum
Ortadoğu jeopolitiği
Rusya Ukrayna savaşı
Türkiye savunma sanayi
İHA ve SİHA teknolojileri
Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin yanı sıra, uçak ve helikopter lisanslarına sahiptir.
Türkiye Hava Sahası Yönetimi alanında doktora tez çalışmalarını
sürdüren Caner’in İnsansız Hava Araçları (2014) ve Taarruz Helikopterleri
(2015) konulu makaleleri yayımlanmıştır. 36 yılı kapsayan TSK, BM ve NATO
deneyimlerine sahiptir.
Tayvan ve Türkiye coğrafi ve siyasi açıdan birbirlerine uzak olmalarına rağmen ticari ve kültürel ilişkilerini ilerletmeleri her iki ülkenin de yararına gözükmektedir. İki ülke arasındaki ilişkilerin 1971’de resmi olarak kesilmesine rağmen, fiilen devam ettirildiği görülmektedir. Bu ilişkilerin sürdürülmesinde Türkiye’nin ekonomik, Tayvan’ın ise daha çok siyasi beklentilerinin rol oynadığı görülmektedir. Chia Yi LIN.
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 30 Eylül 2021
Çin Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan J-16 modeli savaş jeti. Kaynak: Taiwan Ministry of Defense via AP
Associated Press haber sitesinde paylaşılan bir haberde Çin’in 24 adet savaş jetini güç gösterisi maksadıyla Tayvan’a yönelttiği bildirilmiştir.
Çin’in bu güç gösterme manevrası özerk adanın, Çin’in de katılmak için başvurduğu 11 uluslu Pasifik ticaret grubuna katılma niyetini açıklamasının ardından gerçekleşmiştir.
Tayvan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; Çin’in güç gösterme maksatlı Tayvan’a yönlendirdiği savaş jetlerine karşı hava devriye uçaklarının kaldırıldığı ve hava savunma silah sistemlerinin Çin jetlerini izlediği ifade edilmiştir.
Çin ve Tayvan 1949 yılında patlak veren bir iç savaşın ardından ayrılmış, ancak Çin Halk Cumhuriyeti, Tayvan’ın Çin topraklarına ait olduğu iddiasını sürdürmüştür. Pekin, Tayvan’ın uluslar arası oluşumlara katılmasına karşı çıkmaktadır.
Uzmanlar Çin’in tepkisinin nedeninin Tayvan yetkilileri tarafından yapılan Trans-Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşmasına katılım talebi olduğunu değerlendirmektedir.
Çin Halk Cumhuriyet, geçtiğimiz yıl, üst düzey bir Amerikalı diplomatın Tayvan’ı ziyareti esnasında da 18 hava aracını, Haziran ayı içinde de yedi endüstrileşmiş ülkenin Tayvan Boğazları meselesine barışçıl bir çözüm çağrısının ardından 28 savaş uçağını ülkeye doğru yönlendirmiştir.