Rus işgalinden korkan ABD, ihtiyaç duyulmayan diplomatlar ve ailelerine Kiev’i terk etme talimatı vermiştir.
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 25 Ocak 2022
Ukrayna’nın başkenti Kiev’den bir görüntü. Kaynak: Sean Gallup/Getty Images.
Birleşik Devletler, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan büyükelçiliğini kısmen tahliye etme kararı almıştır. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price tarafından 24 Ocak 2022 tarihinde düzenlediği basın toplantısında, büyükelçiliğin kısmen boşaltılmasıyla ilgili soruya verilen yanıt aşağıdadır:
Bizim dünyanın her yerindeki Amerikan vatandaşlarının güvenliği ve emniyetinden daha yüksek bir önceliğimiz yoktur. Rusların böylesine büyük bir askeri yığınak yaptığını ve her an önemli bir saldırı hazırlığında olduklarını bildiğimizden, dün gece Kiev bulunan diplomatik misyon personeli bağlamında attığımız ihtiyatlı adımlar hakkında bilgi verdik.
İşte bu nedenle elçilikte görevli acil olmayan çalışanların izinli sayılarak ayrılmalarını ve ailelerinin ayrılmaları konusunda verdiğimiz emir Amerikan halkının emniyet ve güvenliğine verdiğimiz en üst seviyedeki önemin bir göstergesidir.
Daha fazla ayrıntıya girmeyeceğim, ancak Amerikan halkının emniyet ve güvenliğine verdiğimiz önceliği Ruslara açıkça belirttik. En önemli önceliğimizin bu olduğunu biliyorlar. Amerikalıların emniyet ve güvenliklerini korumak maksadıyla olağanüstü çaba gösterdiğimizi biliyorlar.
Bay Price Ukrayna’daki Amerikalıların kesin sayısının belirli olmadığı yönündeki soruya verdiği yanıtta ise, benzer durumun Afganistan’da da yaşandığını ve dış ülkelere giden Amerikalıların bulundukları ülkelerdeki büyükelçiliklere kayıt yaptırmak zorunda olmaması nedeniyle Ukrayna topraklarında bulunan Amerikalıların kesin sayısının bilinmediğini ifade etmiştir.
Sözcü Price, Ukrayna’da bulunan Amerikalılara bir çağrı yaptıklarını ve haklarında daha ayrıntılı bilgiler edinebilmek için bir form doldurmaya teşvik ettiklerini de sözlerine eklemiştir.
Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı personelinin bir kısmı da Ukrayna’dan ayrılmış durumdadır. Avrupa Birliği dış politika şefi Josep Borrell ise yaptığı açıklamada şimdilik AB’li diplomatların Ukrayna’dan çekilmeleri yönünde bir planı olmadığını ifade etmiştir.
Rusya’nın Ukrayna sınırına yaptığı büyük askeri yığınak nedeniyle iyice yükselen gerilim ABD ve Rusya dışişleri bakanlarının Cenevre’de yaptıkları görüşmede de düşürülememiştir.