Ülkemiz terör örgütlerinin saldırılarına uğradığında kafasını çeviren, darbeye maruz kaldığında heyecanla neticeyi bekleyen, darbeciler yenilince hepsine kucak açan bu zihniyet demokrasinin yüz karasıdır. Daha acısı; Amerika’daki politikacıların Türkiye ile ilgili faşist planlarını, darbe ile yapamadıklarını muhalefeti destekleyerek gerçekleştirmeyi düşündüklerini kameralar önünde söylemekten de çekinmiyorlar. Ya dostluğumuz var be… Oturup konuşmuşluğumuz var ya, en azından bir oturup çay içmişliğimiz var ya… Böyle bir ifadeyi bizim için nasıl kullanırsın? Ama kullandılar.
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 29 Mayıs 2022
Türkiye kamuoyuna bir demeç veren Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan, bir daha asla Yunanistan başbakanıyla konuşmayacağını açıklamıştır. Erdoğan açıklamasında; ‘‘Artık benim için Mitsotakis diye birisi yok. Kendisiyle görüşme yapmayı asla da kabul etmiyorum. Çünkü biz sözünde duracak onurlu siyasetçilerle yola gideriz. Bundan sonrasını kendisi düşünsün. Kimlerle görüşecekse, kimlere nerede nasıl üsler kurduracaksa kurdursun. Biz bize yeteriz, kendimize yeteriz. F-16’lar konusunda da herhalde ABD Mitsotakis’in ağzına bakarak karar vermeyecektir” ifadelerini kullanmıştır.
Erdoğan’ın açıklaması Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’in ABD ziyareti ve ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmanın ardından gelmiştir. ABD Kongresi’nde bir konuşma yapan Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Türkiye’nin F-16 savaş uçakları konusunda ABD’ye yaptığı baskılara dikkat çekerek, Washington’un bu tür kararların sonuçlarına dikkat etmesi gerektiğini ifade etmiştir. İsim vermeden Türkiye’nin Yunan hava sahasını ihlallerine atıfta bulunan Başbakan Mitsotakis, Atina’nın egemenlik ihlalleri ve halkının yaşadığı adalar üzerinde uçuşlara müsamaha göstermeyeceklerini de dile getirmiştir.
Artık benim için Mitsotakis diye birisi yok!
Yunanistan’ın komşularına her zaman dostluk eli uzattığını iddia eden Mitsotakis, komşularla aralarındaki sorunların çözümünün tek yönteminin uluslararası anlaşmalar olduğunun da altını çizmiştir. Mitsotakis konuşmasında, bölgeye askeri donanım tedariki yapılması yönünde bir kararın NATO’nun güneydoğu kanadında istikrarsızlığa neden olacağını söylemiştir. ABD’nin Türkiye’ye gelişmiş silah ve F-16 savaş uçaklarıyla donanımlarının verilmesi konusundaki kararı henüz net olmasa da Washington defalarca Türkiye’nin Rusya veya Çin’e daha da yakınlaşmasının ciddi sonuçları olacağı konusunda uyarılarda bulunmuştur.
Erdoğan ve Yunanistan liderleri Doğu Akdeniz’de enerji araştırmaları ve Yunanistan’ın Türk kıyılarına çok yakın bazı Ege Adaları’nı silahlandırması konularında da tartışmalara girmiştir.
Mitsotakis’in ABD’ye yaptığı ziyaretin ardından iki ülke arasındaki savunma paktı daha da genişlemiş ve ABD ordusunun Girit Adası’nın yanı sıra Yunanistan topraklarında üç askeri üs kurmasına izin veren anlaşmayla sonuçlanmıştır.
Yunanistan yetkililerinin Erdoğan’ın açıklamalarına tepkisi gecikmemiş ve Atina, bazılarını ne kadar rahatsız ediyor olsa da Yunanistan dış politikasının güçlü bir şekilde tarih, uluslararası hukuk ve müttefiklerine dayandığını dile getirmiştir.
Bu arada Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada Suriye kuzeyinde yeni bir askeri operasyonun başlayacağını açıklamış ve güney sınırları boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgeler oluşturmak için başlatılan çalışmaların eksik kısmıyla ilgili adımların atılmaya başlanacağını söylemiştir. Erdoğan açıklamasında; Türk Silahlı Kuvvetleri, istihbarat birimleri ve emniyet güçlerinin hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz operasyonların başlayacağını ifade etmiştir.
Center of American Progress’den Max Hoffman’a göre bu operasyon Türk yetkililere Trump dönemi yaptırımlarını tetikleyebilir ve Kongre onayını gerektiren F-16 satışı şansını ortadan kaldırabilir.
İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girişine yeşil ışık yakmayan Türkiye’nin beklentileri aşağıdadır:
Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi, Hart Office Building, 01 Mayıs 2016
Lindsey Graham: Herkese teşekkürler. Bakan Carter hiç PYD’yi duydunuz mu?
Ashton B. Carter: Duydum, evet.
Lindsey Graham: Kim onlar?
Ashton B. Carter: Onlar bir Kürt grup, birkaç, bir miktar…
Lindsey Graham: YPG’yi duydunuz mu?
Ashton B. Carter: Onları da duydum.
Lindsey Graham: Kim onlar?
Ashton B. Carter: Diğer bir Kürt grup.
Lindsey Graham: PYD’nin askeri kanadı değiller mi?
Ashton B. Carter: Askeri kanadılar, evet. Söylediğiniz doğru.
Lindsey Graham: Doğru değil mi General Dunford? 2003 yılında kurulan solcu Suriyeli Kürt bir parti. Raporlara göre PKK ile aynı çizgideler veya en azından önemli bağlantıları var.
Lindsey Graham: Doğru mu?
Ashton B. Carter: Evet, biz…
Lindsey Graham: Türk hükümetine göre PKK terörist bir organizasyon mudur?
Ashton B. Carter: Sadece Türk hükümetine göre değil, Birleşik Devletler hükümetine göre de PKK terörist bir organizasyondur, Senatör.
Lindsey Graham: Türklerin, PKK ile yakın ilişkide olması nedeniyle, Suriye’deki YPG’yi silahlandırmamız nedeniyle bize kızgın olabilecekleri sizi şaşırtıyor mu?
Ashton B. Carter: Hayır, değil – hayır Senatör. Biz- izin verin açıklayayım – sadece şunu ifade etmek istiyorum ve başkan da bu işin içindedir. Bu – bizim Türklerle çok yoğun temaslarımız var.
Lindsey Graham: Yani bu konuda Türklerin bizimle bir sorunları yok mu?
Ashton B. Carter: Onlar bu konuda memnun değiller…
Lindsey Graham: Ben Türkiye’den yeni döndüm. Bu konudan hiç memnun değiller. Bunun dünyadaki en aptalca fikir olduğunu düşünüyorlar ve ben de onlara katılıyorum. General Dunford, Suriye Demokratik Güçlerinin, ya da neden bahsediyorsak, Araplar karşısında ne kadarı Kürt’tür?
Joseph F. Dunford Jr: Yaklaşık olarak – yaklaşık olarak 6,000 Arap Senatör.
Lindsey Graham: Peki kuvvet oranı nedir?
Joseph F. Dunford Jr: Yaklaşık olarak %20.
Lindsey Graham: Tamam. Türkiye’nin neden biraz kızgın olduğunu merak ediyorsanız, biz Suriye içinde, Türk hükümetinin savaşmakta olduğu bir terör grubunu silahlandırıyoruz.
Joseph F. Dunford Jr: Türkiye daha fazlasını yapabilir, fakat sanırım bu bütün konsept açıkçası oldukça mantıksız. Suudi Arabistan’dan yeni geldim. Onlar, Esad’ın kazanacağını ve Şam’ın İranlılar tarafından kontrol edileceğini düşündükçe Suriye’ye gitmeyeceklerine inanıyorlar.
Ashton B. Carter: Ben devam edeceğim. Fakat Türklere de geri dönmek istemiyorum. Oraya gittiğiniz için teşekkürler, onlarla konuştuğunuz için teşekkürler.
Ashton B. Carter: Onlar bir NATO müttefiki. Ve biz onlarla, ki önemli bir çabadır, kesinlikle gayretlerimizi tartışıyoruz ve onların … (?) korumak için…
Lindsey Graham: Bakan Carter, iki dakikam kaldı. Sizden, onların bana anlattıklarını anlatmanızı istemiyorum. Bana anlattıklarını biliyorum. Size farklı bir şey söylemiş olabilirler.