savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
39,2002
EURO
45,2595
ALTIN
4.250,38
BIST
9.686,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Açık
30°C
Ankara
30°C
Açık
Perşembe Parçalı Bulutlu
31°C
Cuma Parçalı Bulutlu
31°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
24°C

TCMB ENFLASYON RAPORU

TCMB ENFLASYON RAPORU

TCMB ENFLASYON RAPORU

TCMB iyimserliğini koruyarak enflasyon tahminlerini değiştirmedi

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 28 Mayıs 2025

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı yılsonu enflasyon tahminini, çok iyimser bir tahmile %24’te tutmaya devam etmektedir.

TCMB’nin bugün yayımlananı Enflasyon Raporuna göre 2025 yılsonu enflasyon tahmini %24 olarak korunurken, tahmin aralığı da ±5 puan aralığında sabit tutulmuştur.

TCMB’nin raporunda yılsonu enflasyon tahminin üst bandının Piyasa Katılımcıları Anketi’nde belirtilen %30,4’ün altında kalmaya devam ettiği görülmektedir.

TCMB bunun yanı sıra, bir önceki enflasyon tahmin raporunda açıkladığı 2026 yılsonu %12 oranındaki enflasyon hedefini de aynen korumaktadır.

TCMB’nin raporunda, gıda fiyatları için varsayımın son aylarda yaşanan tarımsal don olayları nedeniyle %24,5’ten %26,5’e yükseldiği ve bu durumun enflasyona yaklaşık 0,5 puanlık yukarı yönlü bir etki yapacağı ifade edilmektedir. Tarımsal don vakalarından 16 ürünün etkilendiği belirtilirken, bunların enflasyon sepetindeki toplam ağırlığının %1,5 olduğunu ifade eden TCMB Başkanına göre, gelinen bu aşamada rekolte ve fiyatları analiz etmek çok zordur.

Banka ayrıca, iç talebin beklenenden daha dirençli olduğunu gerekçe göstererek, çıktı açığı tahminini güncellemiş ve söz konusu farkın enflasyona 0,3 puan katkı yapmasını beklediğini ifade etti. Başkan, zayıflayan iç talebin dezenflasyon sürecinde kilit rol oynayacağını vurguladı. İthalat fiyatlarında ve enflasyonun ana eğiliminde de ufak çaplı yukarı yönlü güncellemeler yapılırken, bunların her birinin enflasyona 0,1 puan katkı yapacağı tahmin edildi. Öte yandan, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar aşağı yönlü güncellenerek, hastane katkı paylarındaki son güncellemenin de desteğiyle, enflasyon tahmini 1,0 puan aşağıya çekildi. Son olarak TCMB, küresel büyümedeki yavaşlamanın enerji maliyeti kaynaklı enflasyon baskılarını azaltmasının beklendiğini belirterek petrol fiyatı varsayımını varil başına 76,5 dolardan 65,8 dolara indirdi. Başkan, para politikası duruşunun iç talepteki ılımlı seyir, Türk lirasındaki reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme ile enflasyondaki düşüş sürecini desteklemeye devam edeceğini vurguladı. Genel olarak, TCMB’nin duruşunu eskisine kıyasla bir miktar daha şahin olarak değerlendiriyoruz. Bununla birlikte, sıkı finansal koşullara rağmen %24’lük yılsonu enflasyon hedefinin aşırı iddialı olduğuna inanmaya devam ediyoruz, zira tahminimiz %29,4 seviyesinde bulunuyor. Haziran toplantısına baktığımızda, düşük bir olasılık olsa da olası bir faiz indirimini mümkün görüyoruz. Alınacak karar büyük olasılıkla rezerv birikiminin hızına ve aylık enflasyon görünümüne bağlı olacaktır.

TCMB Enflasyon Tahmini

Başkan bir kez daha piyasaya yön çizici bir mesaj vermekten kaçınarak herhangi bir soruya net cevap vermedi. Başkan Karahan kur geçişkenliği ile ilgili bir soruya cevaben, daha önce %70’lere kadar ulaşan geçişkenliğin son hesaplamalara göre %35-40 civarına gerilediğini belirtti. Maliye politikası tarafında ise Karahan, Orta Vadeli Program’da (OVP) belirtilen %3,1’lik bütçe açığı tahmininin modellerinde kullanıldığını vurgulayarak, mali otoritelerle koordinasyonun güçlü bir şekilde devam ettiğini sözlerine ekledi. Enflasyon trendine ilişkin soruya ise kesin bir yanıt vermekten kaçınan Karahan, yıl sonuna doğru aylık enflasyonun %1’in biraz üzerinde seyretmesinin beklendiğini ifade etti. Faiz koridoruna ilişkin olarak, bir sonraki PPK toplantısına daha bir ay olduğunu ve TCMB’nin veriye bağlı bir yaklaşım izlemeye devam edeceğini belirtti. Başkan Yardımcısı Akçay makro ihtiyati politikalara ilişkin olarak, faiz oranlarının yüksek kalmaya devam etmesi halinde bazı makro ihtiyati tedbirlerin gevşetilebileceğini belirtti. Buna karşılık, faiz oranlarındaki bir düşüş makro ihtiyati tedbirlerin sıkılaştırılmasına yol açabileceğini belirtti. Rezerv yeterliliği konusunda görüşlerini ifade eden Başkan Yardımcısı Karahan, TCMB’nin rezervlerinin bazı kriterlere göre düşük kaldığını kabul etti.

DİKKAT

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZI
ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.