savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
26°C
Ankara
26°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
28°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Parçalı Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

Siyasal İslam’ın Yükselişi

Siyasal İslam’ın Yükselişi
A+
A-

 

RAND Raporu-2008

Siyasal İslam’ın Yükselişi

 

 

Yazarlar: Angel Rabasa, F. Stephen Larrabee, RAND Corporation, 2008

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 19 Ağustos 2020

 

 

ABD merkezli düşünce kuruluşu RAND tarafından kaleme alınan bu rapor; Türkiye’deki siyasi-dini manzarayı ve devlet ile din arasındaki ilişkiyi tanımlamakta, laik ve dini güçler – Kemalist elitler ve yeni ortaya çıkmakta olan sosyal gruplar arasındaki dengenin son on yılda nasıl değiştiğini değerlendirmektedir.

Çalışmada ayrıca; Türkiye’nin değişen politik ortamında Birleşik Devletler politikası için yeni ortaya çıkan zorluklar ve fırsatlar da incelenmekte ve ABD’nin istikrarlı, demokratik ve dost, daha geniş anlamda ise İslam dininin liberal ve çoğulcu yorumlarının dünya genelinde yaygınlaştırıldığı bir Türkiye’deki çıkarları için atabileceği spesifik adımlar belirlenmektedir.

Müslümanların çoğunlukta olduğu ve aynı zamanda laik bir demokratik devlet, NATO üyesi ve uzun süredir ABD’nin müttefiki olarak Türkiye, Orta Doğu güvenlik ortamının şekillendirilmesinde Birleşik Devletler stratejisi açısından çok önemlidir. Türkiye bunun yanı sıra, İslam dininin politikadaki rolü ve dış politikadaki etkisi için de emsal teşkil eden bir ülkedir.

Son zamanlara kadar Türkiye’deki İslamcı partiler büyük ölçüde marjinal bir hareket olagelmiştir. Fakat Adalet ve Kalkınma partisinin (AKP) son iki genel seçimlerdeki başarısı, İslami köklere dayanan siyasi hareketin artan etkinliğini göstermektedir. Bununla birlikte, AKP kendisini İslamcı bir parti olarak nitelendirmemekte ve partinin seçim başarısı da İslamcı bir ajandaya olan halk desteği anlamına da gelmemektedir. AKP, 2007 seçimlerinde ezici bir zafer kazanmış olsa da kapatılma olasılığı dâhil hâlâ ciddi zorluklarla karşı karşıyadır.

Raporun geniş özetini PDF formatında  okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.