savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
ALTIN
2.928,60
BIST
8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
22°C
Ankara
22°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
21°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Açık
20°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
14°C

Sinovac COVID-19 Aşısının Fiyatı Ne?

Sinovac COVID-19 Aşısının Fiyatı Ne?

Filipinler’de Büyük Tartışma

Sinovac COVID-19 Aşısının Fiyatı Ne?

 

Filipinler’de ve komşu Güneydoğu Asya ülkelerindeki Sinovac aşısının fiyatları arasındaki fark inanılmaz boyutlarda, farkın nedeni ‘‘ticari sır’’ denilerek açıklanmıyor…

 

Yazar: DJ Yap, INQUIRER.NET, 18 Ocak 2021

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 21 Ocak 2021

 

MANILA — Senatör Panfilo Lacson Pazar günü yaptığı açıklamada; Filipinler ve komşu ülkelerdeki Sinovac COVID-19 aşısının fiyatlarında görülen büyük farkların yolsuzluk kokuları anlamına geldiğini ifade etmiştir.

CoronaVac aşısı, Çin Sinovac Biotech firması tarafından geliştirilen bir COVID-19 aşısıdır ve Senatör Lacson’un açıklamalarına göre bir dozunun fiyatı diğer Güneydoğu Asya ülkelerinde sadece 5 ABD doları iken, Filipinler’de en az 38 ABD dolarıdır.

Üç farklı Güneydoğu Asya ülkesinde CoronaVac aşısının 5, 14 ve 38 ABD dolar olan üç farklı fiyatının aklına yolsuzluktan başka bir şey getirmediğini ifade eden Senatör Lacson, ülkesinde 38 ABD doları olan aşının tedarik fiyatıyla ilgili bilgilerin ‘‘TİCARİ GİZLİLİK’’ nedeniyle açıklanmadığını da sözlerine eklemektedir.

Senatör Lacson, Bangkok’da yayınlanan bir gazete haberine atıfta bulunarak, Dünya Sağlık Örgütü ve üretici firmanın verdiği rakamlara göre CoronaVac aşısının bir dozunun Tayland’da 5 ABD dolar olduğunu, India Today gazetesindeki bir habere göre ise aşının bir dozunun Hindistan’daki fiyatının 14 ABD doları olduğunu açıklamıştır.

Filipinler Başkan Yardımcısı Leni Robredo da ülkesindeki aşı fiyatını sorgulamaktadır. Kaynak: @picture-alliance/ANN/Philippina Daily Inquirer

Başkan Yardımcısı Leni Robredo da Pazar günü yaptığı açıklamada CoronaVac aşısının farklı fiyatlarına dikkat çekmiş ve bir Tayland gazetesine atıfta bulunarak aşının bir dozunun o ülkede 5 ABD doları, Endonezya’da ise 17 ABD doları olduğunun altını çizmiştir. Başkan Yardımcısı Robredo, Sağlık Bakanlığı’ndan aşının tedarik maliyetini açıklamasını talep etmiştir.

Kasım ayında yapılan bütçe görüşmeleri esnasında Sağlık Bakanlığı Senato komitesine verdiği bilgide, Çin’in Sinovac Firması tarafından geliştirilen CoronaVac aşısının iki doz fiyatının yaklaşık 73 ABD doları olacağını söylemiştir.

Hükümet aşı program başkanı Carlito Galvez, daha sonra CoronaVac aşısının fiyatı hakkındaki haberleri örnek göstererek aşının fiyatının diğer ilaç üreticilerinin fiyatlarıyla karşılaştırıldığında daha az olduğunu iddia etmiştir.

Galvez aşının tedarik maliyetiyle ilgili soruları ise ‘‘ticari gizli’’ olduğu gerekçesiyle açıklamaktan kaçınmıştır.

Sahte Haberler

Başkanlık sözcüsü Harry Roque de bir radyoya verdiği demeçte; yetkililerin Sinovac aşısının hükümete ne kadara mal olduğunu açıklama yetkilerinin olmadığını ve CoronaVac aşısı fiyatının Endonezya’daki fiyata yakın olduğunu iddia etmiştir. Aşı fiyatının yaklaşık 13 ABD doları olduğunu ifade eden başkanlık sözcüsü Roque, aşının bir dozunun fiyatının 73 ABD doları olduğu yönündeki haberlerin sahte olduğunu ileri sürmüştür.

Başkanlık sözcüsü Harry Roque açıklamasında; ‘‘Çin’in fiyatları diğer kapitalist şirketlerinki gibi piyasalar tarafından dikte edilmemektedir. Çin firmaları fiyatlarını alıcılara uygun olarak ayarlamaktadır. Bu nedenle Pekin fiyatlarını açıklamak istememektedir, bunun nedeni ise kendilerine yakın olmayan diğer ülkelerin aşıyı daha pahalı bir fiyata satın aldıklarını öğrenebilecek olmalarıdır’’ sözlerine yer vermiştir.

Senatör Panfilo Lacson Pazar günü attığı bir Twitter mesajında; saray tarafından yapılan bir açıklamaya dikkat çekerek; ‘‘Hükümetin Sinovac aşısının bir doz fiyatını 36,5 ABD dolarından 13 ABD dolarına indirdiği doğru ise Senato, halkın milyonlarca dolarını kurtarmada üzerine düşen sorumluluğu fazlasıyla yerine getirmiştir’’ ifadelerine yer vermiştir.

Çin Sinovac Firması tarafından imal edilen CoronaVac aşısının Türkiye’de etkinlik oranı  %91,5 olarak açıklanmıştır. Fotoğrafta Acil Kullanım Onayı ile canlı yayında aşı olan Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca görülmektedir. Kaynak: Sözcü Gazetesi

Gizli görüşmeleri açıklama yetkisi olmadığından isminin gizli kalmasını talep eden üst düzey bir milletvekili Inquirer’e verdiği demeçte aşı maliyetlerinin üretici Sinovac Firması tarafından; tedarik edecek olan ülke vatandaşlarının aşı denemelerine katılma ve tedarik edecek ülkede mahalli olarak imal edilebilme kapasitesine bağlı olarak düşürüldüğünü de ifade etmiştir.

Neden Sinovac Tercih Edildi?

Senato komitesinde geçen hafta yapılan aşılama programı görüşmelerinde Senatör Lacson, aşı programı uygulayıcılarının açık bir şekilde CoronaVac aşısını tercih ettiklerinin görüldüğünü, bunun da hükümetin Sinovac Firmasıyla yaptığı anlaşmada yolsuzluk iddialarını ateşlediğini ileri sürmüştür. Senatör Lacson, katıldığı bir radyo programında Sinovac Firmasının rüşvet dolu bir geçmişe sahip olduğunu ve hükümetin hâlâ bu firmada ısrar etmesinin anlaşılmaz olduğunu ifade etmiştir.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sinovac Biotech Firması geçtiğimiz hafta içinde Filipinler Yiyecek ve İlaç İdaresine aşının acil kullanım izni için başvurmuş, fakat firmanın başvurusu doküman eksikliği nedeniyle kabul edilmemiştir. Filipinler Yiyecek ve İlaç İdaresi, ret gerekçesi olarak Sinovac Firması tarafından Faz 3 klinik deneme sonuçlarını sunulmamasını göstermiştir.

Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi, Malacañang sarayında Başkan Duterte ile yaptığı toplantı sonrasında hükümetinin 500,000 CoronaVac dozunu bedava verebileceğini ifade etmiştir. Senatör Francis Pangilinan ise yaptığı açıklamada; bedava 500,000 doz aşının Filipinler Yiyecek ve Sağlık İdaresi tarafından onaylanmasını kesinlikle aceleye getirmemesi gerektiğini ifade etmiştir. Pangilinan attığı bir Twitter mesajında; ‘‘Bilim ile klinik araştırmaların veri ve sonuçları aşının onaylanmasında tek etken olmalıdır’’ ifadelerine yer vermiştir.

Datafolha anket şirketi tarafından yapılan bir araştırmaya göre; Brezilya halkının sadece %47’si Çin’de imal edilen bir aşıyı olabileceğini ifade ederken, %3’ü kararsız olduğunu, kalan %50’nin ise kesinlikle Çin aşısı olmayacaklarını ifade etmiştir. Kaynak Arab News

Eleştirmenler, yüksek fiyatı ve klinik denemelere göre zayıf etkinliği nedeniyle, Filipin hükümetinin 25 milyon doz CoronaVac aşısı tedarik planını ağır bir dille eleştirmektedir.

Çin Halk Cumhuriyeti Sinovac Biontech firması tarafından geliştirilen CoronaVac aşısıyla ilgili son derece hayal kırıcı bir haber geçtiğimiz hafta Brezilya’dan gelmiştir. Yapılan klinik deneme sonuçlarına göre %50 barajını kıl payı farkla (%50,4) geçebilen CoronaVac aşısı Brezilya yetkililerinden kullanım izni alabilmiştir. Brezilya halkının %50’si kesinlikle Çin yapımı bir aşıyı vurdurmayacaklarını ifade etmektedir.

Filipinler hükümeti tarafından aşı tedarikiyle görevlendirilen eski General Carlito Galvez ise yaptığı açıklamada, hükümetin henüz 25 milyon doz aşının parasını ödemediğini ifade etmiştir.

 

Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir, orijinal metne aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

 

https://newsinfo.inquirer.net/1384867/sinovac-jabs-varying-prices-raise-alarm

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.