Nobel ödüllü bilim insanı Rae Kwon Chung’a göre Sibirya’da hızla eriyen donmuş buz tabakası içinden insanlığın bilmediği yeni virüsler ortaya çıkabilir.
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 27 Aralık 2021
Sibirya’da düzenlenen bir uluslararası iklim forumunda Nobel ödüllü bir iklim uzmanı, Rusya’daki hızlı ısınmanın daha önce insanlığın bilmediği yeni virüsleri ortaya çıkarabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştur.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC-Intergovernmental Panel on Climate Change) bilim insanlarına göre Rusya, dünyanın geri kalanına oranla üç kat daha hızlı ısınırken, Kuzey Kutbu ve Sibirya bölgeleri, küresel ortalamadan dört kat daha hızlı ısınmaktadır.
Nobel Barış ödülü sahibi ve eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un önde gelen iklim danışmanı olan Rae Kwon Chung, bu ısınmanın ülkenin uçsuz bucaksız donmuş tabakasının altında binlerce yıldır uzun bir uykuda olan virüsleri ortaya çıkarabileceğini ifade etmiştir.
Tehlikenin büyüklüğünü korona virüsü ile açıklayalım. Bu virüs sadece tek bir virüstür, ancak Sibirya ve Kanada’nın geniş buz tabakasının erimesi sonucu ortaya çıkabilecek yeni virüslerin sayısı bilinmemektedir. Rusya haber ajansı TASS, bilim insanı Chung’un Sibirya odaklı iklim konferansındaki söylediklerine dayandırdığı haberinde, eriyen buzun hangi virüsleri uyandırabileceğinin bilinmediğini aktarmıştır.
Bilim insanları Rusya topraklarının yaklaşık %65’ini kaplayan kalıcı donmuş buz tabakasının erimesinin, modern hayvan türlerinin bağışıklığı olmadığı yeni virüsleri ortaya çıkarabileceği konusunda endişelerini dile getirmektedir.
Sibirya Yamal yarımadasında buz tabakasının erimesi sonucu ortaya çıkan dev krater. Fotoğraf: Twitter.
Chung, Kuzey Kutbu bölgesindeki iklim değişikliğinin buzsuz günlerin sayısını giderek artırması nedeniyle; ortaya çıkacak yeni virüslerin ren geyikleri, foklar ve diğer Arktik hayvan türleri arasında hızla yayılabileceğini dile getirmiştir.
Nobel Barış Ödülü sahibi bilim insanı Chung bunun yanı sıra iklim krizinin olumsuz etkilerini azaltmak için yenilenebilir enerjiye geçilmesi çağrısı da yapmış ve hâlihazırda dünyanın dördüncü en büyük karbon yayıcısı olan Rusya’nın bu süreçte önemli bir rol oynayabileceğini ifade etmiştir.
Chung’a göre Rusya sadece petrol ve doğal gaza sahip değildir ve yenilenebilir enerji ve hidrojen ihracatı açısından da muazzam potansiyele sahip bir ülkedir.
Sibirya’nın Tomsk kentinde hafta sonunda düzenlenen diğer bir iklim konferansında Sheffield Üniversitesi’nden Profesör Terry Callaghan da donmuş buz tabakasının erimesinin yıkıcı jeolojik sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştur.
Callaghan ve Chung, insan kaynaklı iklim değişikliğini, insanlık için kritik bir tehdit olarak belirleme konusundaki çalışmaları nedeniyle 2007 yılında Nobel barış Ödülü’nü alan IPCC araştırma grubunun üyesidir.
Solda eriyen donmuş buz tabakaları, sağda ise buz tabakasının 100 feet derinliğinde bulunan yeni bir virüsün (Pithovirus Sibericum) elektron mikroskop görüntüsü. Kaynak: Julia Bartoli, Chantal Abergel/AP
Callaghan yaptığı konuşmada donmuş buz tabakasının erimesi nedeniyle erozyonun ilerlediğini, bu durumun da daha fazla toprak kaymasına neden olduğunu dile getirmiştir.
Profesör Callaghan, bu bölgelerde yaşayan ve hayatlarını ren geyiği üretimi ve balıkçılık yaparak sürdüren mahalli halkın bu değişimlerden en fazla etkileneceğini ve ortaya çıkacak yeni virüslere karşı en korumasız durumda olduklarının altını çizmiştir.
Rusya Federasyonu liderliği, iklim kriziyle ilgili olarak içinde bulunduğumuz yıl, geçmiş yıllara oranla daha fazla endişe duyuyor olsa da hâlâ fosil yakıt üretimi yatırımlarını artırmayı planlamaktadır ve bugüne kadar da sonu felaket olacak ısınmayı önlemek için karbon emisyonlarını azaltacak iddialı bir plan sunmamıştır.
Üretilmiş olan covid virüsünün Wuhan ‘daki laboratuvardan yayılmış olması gibi ,üretilen diğer virüslerin de yayılması için bir hikaye gerekiyor. Şimdiki hikaye de buzullar. Tamamı küreselcilerin uydurduğu hikayeler!