savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,8935
EURO
37,6010
ALTIN
2.814,30
BIST
9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
30°C
Ankara
30°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Çok Bulutlu
24°C

SARS-CoV-2 ile gelişen COVID-19 Sorular ve Yanıtları

SARS-CoV-2 ile gelişen COVID-19 Sorular ve Yanıtları

 

 

SARS-CoV-2 ile gelişen COVID-19
Sorular ve Yanıtları

 


İÇİNDEKİLER

1. COVID-19 Tanısı
2.COVID-19 pandemisi sırasında bronkoskopi önerileri
3. COVID-19 Tedavisi
4.Ağır COVID-19 ve kötüleşen COVID-19 hastasına tedavi yaklaşımı
5.Özel durumlarda COVID-19 Tedavisi

Sayın hastalarımız,

Bu broşürü hazırlama amacımız hastalığınız hakkında bilgi vermek, tedavi süresince izolasyon kuralları hakkında sizleri aydınlatmaktır.

COVID-19 nedir?

COVID-19 Aralık sonunda Çin’de ilk kez tespit edilen zatürre etkenidir. Yeni bir Coronavirus olan bu etken SARS ve MERS denilen 2 tip salgına neden olan bir virüs ailesinin üyesidir. Ocak- Şubat aylarında Çin ve çevresinde etkili olan bu virüs, Mart ayı itibarıyla ülkemizde de görülmeye başlanmıştır.

COVID-19 nasıl bulaşır?

Virüs hasta bireylerden öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıkların solunum yoluyla alınması ve hastaların bu virüsü bulaştırdığı yüzeylere temas edilmesiyle (sonrasında ellerin göz, ağız, buruna temasıyla) bulaşabilir.

Belirtileri nelerdir?

Hastaların çoğunda ateş yüksekliği (38C üzerinde ölçülen), öksürük ve bazen de nefes darlığı şikâyetleri ön plandadır. Bunların dışında daha seyrek olarak halsizlik, yaygın kas ağrısı, balgam, boğaz ağrısı, baş
ağrısı ya da ishal gibi barsak sorunları olabilir.

Neden tek başıma bir odadayım, neden yakınlarımla bile görüşmeme izin verilmiyor?

Bu virüsün insandan insana çok hızla bulaştığı ve hasta bireylerin çok hızla çevrelerindeki insanlara bulaştırabildikleri gözlemlenmiştir. Virüsün bulaştığı kişilerden hastalananlar da henüz şikâyetleri ortaya çıkmamışken bile çok sayıda kişiye bulaştırabilmekte, bu durumda virüsün yayılmasının önüne geçilememektedir.
Bu nedenle sevdiklerinizi ve sağlık personelimizi korumak için odanızda izole olarak kalmanız, dışarı çıkmamanız büyük önem taşımaktadır.

Bu hastalığın tedavisi var mı?

Bu hastalığın etkeni bir virüstür ve bakteri enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan antibiyotikler yarar sağlamamaktadır. Ancak salgınla mücadele veren diğer ülkelerde yararlı olduğu görülmüş ve ülkemizde de Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı başka tedavi seçenekleri mevcuttur. Klinik durumunuza göre doktorunuz hangi tedaviyi kullanmanız gerektiğine karar verecektir. Hastalarımızın %80’i iyi seyirlidir. Yüzde %20 hastada ağır seyreder. Altta yatan kalp hastalığı, KOAH, hipertansiyon ve şeker hastalığı,
ayrıca bağışıklık sistemini bozan sağlık sorunları olanlar, 65 yaş ve üzerindeki kişilerde hastalık seyri daha ciddi olabilmektedir.

Hastalığın tedavisi sırasında neler yapmalıyım?

En önemlisi, odanızda izole olup hijyen, beslenme ve uyku düzeninize dikkat etmenizdir. Ellerinizi en az 20 saniye, sık sık sabun ve suyla yıkamanız önerilmektedir. Cerrahi (tıbbi) maske takmanız yeterlidir.
Sizlerin özel koruyucu maske takmanıza gerek yoktur. Kişisel eşyalarınızın yalnız size özel olması, sık sık kullandığınız tuvaletlerin ve lavaboların 1/100 sulandırılmış çamaşır suyuyla temizlenmesi önemlidir.
Odanızı sık sık havalandırın. Sık kullandığınız eşyaların yüzeylerini alkol bazlı dezenfektanlarla silin. Sağlıklı beslenmeniz ve bol su tüketmeniz her dönem olduğu gibi önemlidir. Sizin sigara içmemeniz ve sigara dumanına temas etmemeniz her zaman olduğu gibi, hatta bu dönemde havayollarınızı korumanız açısından daha da önemlidir.

Bir yandan iyileşmek için önerileri yerine getirirken bir yandan da hastalığın başka insanlara bulaşmaması için gerekli önlemleri alarak, hem bu salgında hayatta kalmayı hem de salgının yayılmasını önlemeyi başarabilirsiniz.


Unutmamalıdır ki bu dönemde, birimizin sağlığı hepimizin sağlığıdır.

Türk Toraks Derneği, Solunum Sistemi İnfeksiyonları Çalışma Grubu tarafından hazırlan kitapçığa PDF formatında BURADAN erişebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.