savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
19,0510
EURO
20,5023
ALTIN
1.211,97
BIST
5.031,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
17°C
Ankara
17°C
Az Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Yağmurlu
12°C
Salı Hafif Kar Yağışlı
4°C
Çarşamba Az Bulutlu
6°C

S-400 Neler Kaybettirdi?

S-400 Neler Kaybettirdi?

ABD Savunma Bakanlığı tedarik şefi Ellen Lord’a göre; Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması nedeniyle ekonomik kaybı 10 milyar ABD doları kadardır.

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 10 Aralık 2022

 

İllüstrasyon: P.A. Turkey

Rus yapımı S-400 Triumf (NATO adı SA-21 Growler) Rusya’nın geliştirdiği son uzun ve orta menzilli satıh-hava füze sistemidir. Hayalet teknolojisiyle donatılmış stratejik ve taktik hava araçlarını imha etmek maksadıyla tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Türkiye, F-35 programından çıkarılma pahasına bu hava savunma sistemlerini tedarik etmiştir.

Resmi F-35 web sitesindeki bilgilere göre F-35 programına dâhil olan Türk şirketleri; Roketsan, Havelsan, Alp Aviation, Ayesaş, Kale  Aerospace, Tübitak-SAGE, TUSAŞ ve Hollanda Fokker Elmo firmasının Türk ayağıdır.

Pentagon’a göre; F-35 programından atılan Türk firmalarının program kapsamında imal edeceği parça sayısı 900’den fazladır.

Türkiye’nin Rusya Federasyonu’ndan 2.5 milyar ABD doları tutarındaki S-400 hava savunma sistemini tedarik etmesi, F-35 üretimindeki payını  kaybetmesinin yanı sıra satın almayı planladığı 100 adet savaş uçağını da kaybetmesine neden olmuştur.

Türkiye’nin kayıpları bunlarla da sınırlı kalmamış, 2017 tarihli CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – Amerika’nın Düşmanları ile Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası) kapsamında bir dizi yaptırımlara da maruz kalmıştır.

NATO Askeri Taktik Veri Değişim Ağı (Link-16) ve RAP (Recognized Air Picture – Tanımlanmış Hava Resmi) olmaksızın bireysel sistemlerin başarısı sınırlıdır. Tanımlanmış hava resmi veya RAP, belirli bir hava sahasında uçuş halindeki tüm uçakların, her bir uçağın dost veya düşman olarak tanımlandığı ve ideal olarak uçak tipi, uçuş numarası ve uçuş planı gibi ek bilgileri içerdiği eksiksiz bir listedir. Kaynak: BEYOND THE HORIZON ve Wikipedia 

Türk Hava Kuvvetleri’ne ait bir F-16  savaş uçağı, 24 Kasım 2015 tarihinde Suriye sınırında Rusya’ya ait bir S-24 savaş uçağını düşürmüştür. Rusya bu saldırıyı ‘‘sırtından bıçaklanma’’ olarak nitelendirmiş ve bizzat Putin, Rusya’nın tepkisinin sadece ekonomik yaptırımlarla sınırlı kalmayacağını açıklamıştır.

İki ülke arasındaki gerilimin tırmanması Recep Tayyip Erdoğan’ın Haziran 2016’da şaşırtıcı geri adımı ve resmi olarak özür dilemesiyle yatışmış ve Türkiye Aralık 2017’de S-400 alımı konusundaki anlaşmaya imza atmıştır.

ABD Savunma Bakanlığı tedarik şefi Ellen Lord’a göre; Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması nedeniyle ekonomik kaybı 10 milyar ABD doları kadardır.

 

Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Cem dedi ki:

    Türkiye nin S-400 alması bu iktidarın yaptığı ender olumlu icraatlardan biridir. Yarın oburgun Yunanistan la çıkacak bir problemde abd nin Yunanistan in arkasında durması halinde Yunanistan uçaklarının Ankara ya kadar gelmesini önleyecek hiç bir gücümüz yoktu. 15 haziran 2016 da bu zafiyet açıkça görülmüştü.

    1. Ercan Caner dedi ki:

      Cem Bey, yorumunuz için çok teşekkürler.

  2. murat onugoren dedi ki:

    s400 almanın kazanımı var mıdır?