savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3397
EURO
35,1192
ALTIN
2.307,48
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
21°C
Ankara
21°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

Isı Güdümlü Füzeler ve Kızıl Ötesi Karıştırma Sistemi

Isı güdümlü füzeler, hava araçlarının içinde bulundukları ortamdan daha fazla kızıl ötesi (ısı) enerji yayması prensibine göre çalışırlar.

Isı Güdümlü Füzeler ve Kızıl Ötesi Karıştırma Sistemi
A+
A-

Isı Güdümlü Füzeler ve Kızıl Ötesi Karıştırma Sistemi

 

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 4 Aralık Kasım 2019

 

Isı güdümlü füzeler, hava araçlarının içinde bulundukları ortamdan daha fazla kızıl ötesi (ısı) enerji yayması prensibine göre çalışırlar. Füzenin ısı arayıcı sensörü hava aracı tarafından yayımlanan ısıyı tespit eder ve bu ısıyı takip ederek füzeyi hava aracına doğru yönlendirir. Gelişmiş ordular, alçaktan uçan helikopterleri ısı güdümlü füzelere karşı korumak maksadıyla halen iki tip kızıl ötesi karşı koyma sistemi kullanmaktadır.

Bunlardan ilki yaklaşmakta olan ısı güdümlü füzeyi sensörler vasıtası ile tespit eden ve yanıltmak maksadıyla, füze arayıcı başlığının takip etmesi için, alternatif ısı kaynakları kullanan kızıl ötesi karıştırma sistemidir. Bu maksatla helikopterler üzerinde yaklaşan ısı güdümlü füzeleri tespit eden ve karşı tedbir atma sistemlerine sinyal göndererek çok yüksek ısılarda yanan flare atmasını sağlayan bir füze ikaz sistemi kullanılmaktadır.

İkinci sistem ise ısı güdümlü füze arayıcı başlığına yönlendirilmiş kızıl ötesi enerji ışını göndererek füzeyi yanıltmayı sağlayan sistemdir. Hava aracı üzerine yerleştirilen bir sistemde kızıl ötesi enerji üretilmekte ve yaklaşmakta olan füzeye yönlendirilmektedir. Kızıl ötesi bir kaynak etrafında ters yönde büyük hızlarda dönen iki motor tarafından çoğaltılan IR kaynak fotoğrafta da görülen aynalar vasıtasıyla bir kez daha çoğaltılarak hava aracı etrafında sayısız sahte IR kaynağı üretilerek ısı güdümlü füzenin arayıcı başlığının karıştırılmasını hedeflemektedir.

Pasif kızıl ötesi karıştırma sistemlerinin kullanılmasında ölüm-kalım meselesi olan kritik hususlar bulunmaktadır. Öncelikli olarak mürettebat, helikopter üzerinde takılı olan karşı koyma sisteminin teknik özellikleri, imkân ve kabiliyetlerini çok iyi bilmelidir. İkinci önemli husus IR pasif karıştırma sistemine yüklenen önceden programlanmış tehdit kütüphanesi daima pilotların kontrol listelerine dâhil edilmelidir. Son olarak da mürettebat istihbarat bilgileri ve tecrübelerine dayanarak hangi bölgelerde hangi koruma kanalının kullanılacağını belirlemeli ve uçuş öncesinde teknisyene kızıl ötesi karıştırıcı üzerindeki seçeceği kanalı söylemeli ve kendisi doğru kanalın seçildiğini teyit etmelidir. Bütün bu bilgiler için üretici tarafından yayımlanan kullanım talimatı ve tehdit kütüphanesi içeriği çok iyi bilinmelidir.

Üreticisi BAE Firmasının web sitesinde AN/ALQ-144 Kızıl Ötesi Karıştırıcı sistemi; ‘‘Aktif ve farklı kızıl ötesi birçok tehdide karşı karıştırma sağlama kabiliyetinde olan muharebe sahasında kanıtlanmış bir koruma sistemidir’’ şeklinde tanıtılmaktadır. Üretici firma, 8,000’den fazla AN/ALQ-144 sisteminin ABD ordusu tarafından tedarik edildiğini ve 18 farklı platformda etkili olduğu kanıtlanan düşük maliyetli ve etkin sistemin 23 ülke tarafından da kullanıldığını ifade etmektedir. Sistemi kullanan ülkeler; ABD, Avustralya, Bahreyn, Kanada, Mısır, Yunanistan, İsrail, İtalya, Japonya, Ürdün, Güney Kore, Kuveyt, Hollanda, Norveç, Umman, Pakistan, Suudi Arabistan, Singapur, Tayvan, Tayland, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Birleşik Krallıktır.

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ
ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.