savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3430
EURO
35,0087
ALTIN
2.324,00
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
21°C
Ankara
21°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Helikopter Uçuş Karakteristikleri

Helikopter Uçuş Karakteristikleri
A+
A-

 

Helikopter Uçuş Karakteristikleri


Yazan: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 5 Şubat 2020

 

Helikopterler uçurulması büyük miktarda dikkat ve konsantrasyon gerektiren hava araçlarıdırlar. Her yöne uçabilirler. Helikopterin irtifa alıp vermesi için kollektif adı verilen kumanda kullanılır. Kollektif kumanda ile aynı zamanda gaz koluna da kumanda edilir. Kollektif kumandayı aşağı-yukarı doğru hareket ettirmek ana rotor pervanelerinin hücum açısını değiştirir. Pervanelerin hücum açısı arttığında pervane dönüş oranını sabit tutmak için daha fazla motor gücü gerekir, bu da gaz kolunun açılması ile yapılır.

Diğer elinizle, helikopteri her yöne hareket ettirmeye yarayan saykılık olarak adlandırılan kumanda kullanılır. Son olarak kuyruk rotor pedalları ise kuyruk rotor pervanelerinin hücum açısını kontrol maksadıyla kullanılırlar. Uçuşun farklı safhalarında farklı güç seviyelerine ve ana rotor pervane hücum açılarına gerek duyulduğundan üretilen tork etkisi de değişkendir. Tork etkisi, ana rotor pervaneleri örneğin saat istikametinde dönerken helikopteri saat istikametinin tersi yönünde döndürmek isteyen kuvvettir. Kollektif hareketleri ile ana rotor pervanelerinin hücum açısına bağlı olarak değişken olan bu tork etkisini yenmek için pilot, ayakları ile kuyruk rotor pervane hücum açılarını değiştirir.

Helikopterlerde normal olarak havır yapmak için gereken güç ileri uçuş için gereken güçten daha fazladır. Ana rotor pallerinin açısının yükselmesi rotor kaldırma kuvvetinin artmasına neden olur; bununla birlikte ana rotorun dakikadaki devir adedini de (RPM-Rotation Per Minute) sabit tutabilmek için daha yüksek bir güç gerekir. İleri uçuş; aynı anda geçiş kaldırıcı kuvvet ve irtifa kazanmak maksadıyla; saykılığı ileri iterek ve kollektif yukarı tatbik edilerek başlatılır. Geçiş kaldırıcı hızın artmasıyla daha fazla hacimde hava ana rotor içinden geçer ve ilave rotor kaldırma kuvveti oluşturur; sonuç olarak gereken güç daha azalır.

Daha fazla ileri hız, saykılık kumandanın daha ileri hareket ettirilerek rotor diskinin öne yatırılması ve helikopter gövdesinin rotor diski ile hizalandığı anda helikopterin burun aşağı duruma gelmesi suretiyle elde edilir.

Bu şartlarda rotor tarafından oluşturulan kaldırıcı gücün çoğu ileri hızı artırmak maksadıyla kullanılır. Bu nedenle; rotor kaldırma gücünün dikey bileşeninin arzu edilen irtifayı muhafaza edebilmesi için motor gücünün artırılması gerekecektir.

 

Makalenin devamını PDF olarak okuyabilir, isterseniz bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.