‘‘Geçmişten beri her alanda olduğu gibi finansal kriz yönetimlerinde de çok büyük birikim ve tecrübe sahibi bir ülke olarak dünyanın içinden geçtiği şu kritik dönemin önümüzü açtığı fırsatları değerlendirmekte kararlıyız. Ülkemizi, eskiden hep yaptıkları gibi denklemin dışına itmek isteyenlerin kur, faiz ve fiyat artışları üzerinden oynadıkları oyunu görüyor, kendi oyun planımızla devam etme irademizi ortaya koyuyoruz.” Recep Tayyip Erdoğan.
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 20 Haziran 2025
“Kirazı kiloyla satıyoruz, ama bazı vatandaşlar yalnızca tadımlık kiraz alıp gidiyor. Kimisi 5-6 kiraz alıyor, kimisi hiç almadan sadece yiyor. Biz de bu durumu azaltmak için ironi olsun diye ‘Tanesi 10 TL’ yazdık. Amacımız caydırıcılıktı, satış değil” Esnaf İlker Çelik. Kaynak: Afyon Haber. 100 gram kiraz ortalama 14-15 adettir ve 65 kaloriye tekabül eder. A vitamini, potasyum içeriği ve lif açısından zengin olmasının yanı sıra antioksidan içeriği de yüksektir. Bir kilogram kirazın ortalama 150 adet olduğu göz önüne alındığında esnaf kardeşimiz kirazın tanesini 4 TL’den (Kilosu: 600 TL/150 Adet) satmaktadır. Kiraz tane fiyatını 10 TL gibi lanse etmek hiç etik bir davranış değildir.
COVID-19 salgını ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından küresel enflasyondaki artışın ardından, merkez bankaları fiyat artışını soğutmak için büyük gayret sarf etmiştir.
Aşağıdaki görsel, OECD’nin 2026’ya kadarki son enflasyon projeksiyonlarını ve fiyat baskılarının nerede azaldığını ve nerede hala inatla yüksek olduğunu göstermektedir.
Veri ve Tartışma
Bu görselleştirmenin verileri OECD Ekonomik Görünüm’den alınmıştır. 2024 rakamları ek bağlam için bu tabloya dâhil edilmiştir.
Enflasyonun çoğu ülke ekonomilerinde düşmesi öngörülürken, seviyeler ülkeler arasında önemli ölçüde farklılık göstermektedir. Bazı gelişmekte olan piyasalar hâlâ çift haneli enflasyonla karşı karşıya kalırken, diğerleri merkez bankası hedeflerine yaklaşmaktadır.
TÜİK’e göre Mayıs 2025’te yıllık enflasyon %35,41, ENAG’a göre %71,23, İTO’ya göre ise (İstanbul enflasyonu, 2023=100) %46,57 olarak gerçekleşmiştir.
Antioksidan kaynağı olmasından dolayı hücre hasarını ve yaşlanmaya engel olur. Bolca kiraz tüketimi cilt ve sağlık için birebir. İçerdiği potasyum nedeniyle tansiyon oranını düzenler ve kalp hastalıklarında yardımcıdır. Uyku problemi yaşayanlar kiraz tüketerek normal sürede uykuya dalabilirler. Sindirim sorunu yaşayanlar lif açısından zengin olan kirazı tüketebilir. İltihabı olan kişilerin tüketmesi gereken kiraz ağrı ve şişliğin azalmasına sebep olur.
Türkiye ve Kolombiya: Yüksek Enflasyon Devam Ediyor
Türkiye, 2025’te %31,4’e ve 2026’da %18,5’e ulaşması beklenen oranlarıyla OECD ülkeleri arasında enflasyon tahmininde liderliğini sürdürmektedir. Kolombiya da aynı dönemde enflasyon %4,7 ve %4,0 ile ortalamanın üzerinde oranlar görüyor.
Yukarıdaki grafikte 2014-2025 yılları arasında Türk lirasının ABD doları karşısındaki sert düşüşü görülmektedir. Son on yılda Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybı %95 oranındadır.
Türkiye’nin olağanüstü yüksek enflasyonu büyük ölçüde ithal enerji ve gıda fiyatlarını artıran Türk lirasının keskin değer kaybından kaynaklanıyor.
ABD Trendleri
ABD’de enflasyonun 2025’te %3,2’ye, 2026’da ise %2,8’e düşmesi bekleniyor.
Bu ılımlılık enflasyonist baskıların azaldığını gösterse de Fed dikkatli davranmalı. Maksimum istihdam ve fiyat istikrarı ikili yetkisi, enflasyon beklentilerinin %2 hedefi etrafında sabit kalmasını sağlamak için muhtemelen 2025’e kadar daha yüksek faiz oranlarını koruyacağı anlamına geliyor.