savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3640
EURO
34,9634
ALTIN
2.324,41
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
23°C
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
21°C

Ekoturizm Yağmasını Durdurun

Ekoturizm Yağmasını Durdurun
A+
A-

Ekoturizm Yağmasını Durdurun

 

Ekoturizm, genellikle küçük gruplar halinde, ailelerin işlettiği küçük tesislerde, geleneksel mimarinin ve yerel kaynakların kullanımını hedef almaktadır. Ekoturizm amacına uygun gerçekleştirildiği takdirde, hassas ekosistemlerin korunması ve bu bölgelerin içerisinde ve çevresinde yaşayan nüfusun sosyo-ekonomik gelişmesi için kaynak yaratabilen bir araçtır. VIKIPEDİ

 

ASOS Dostları, 05 Nisan 2021

 

Son iki yılda Çanakkale İl Genel Meclisinden geçen 150’den fazla Ekoturizm İmar Değişikliğine karşılık bölgede üç tane bile Ekoturizm tesisi olmadığını açıklayan İl Genel Meclisi CHP’li üyesi Ömer Ar’ın açıklamaları tehdidin boyutlarını ortaya çıkardı. İstanbullu yatırımcıların bölgedeki köylülerin tarım arazilerini satın alarak İl Genel Meclisine başvuru yapıp Ekoturizm adı altında İmar Rantı yaratmasına Assos Dostları – Çarpık Yapılaşma Çalışma Grubu tepki gösteriyor, tehdide dikkat çekmeye çalışıyorlardı.

 

“AMAÇ EKOTURİZM İSE İMAR DEĞİŞİKLİĞİNE GEREK YOK”

Çanakkale’nin tanınmış Mimarlarından İsmail Erten Ekoturizm rantı ile ilgili olarak sermaye sahiplerinin izlediği yöntemi şöyle açıkladı; “Meseleyi biraz daha netleştirmeliyiz; kırsal kesimde/köy alanlarında (kentsel alanda değil) imarlı alanlar mevcuttur. Bu alanlar köy mevcut yerleşim alanı ile bu alanı 100 metre çevreleyen köy gelişme alanının toplamı olan köy meskûn alanıdır. Burada köy iznine bağlı projelendirme ile arsa alanının yüzde 50’sini ve iki katı geçmeyen köy evi ve tarımsal amaçlı mekânlar için yapı yapma izni bulunur. Ayrıca buradaki alanlar imar planı ile planlanırsa konut yanı sıra pansiyon otel turistik tesis restoran kafe türü mekânlar da aynı imar koşullarını (%50 ve iki katı) geçmemek üzere yapı yapma hakkı kazanabilir.”

‘‘ASIL AMAÇ KÖY DIŞINDAKİ TARIM ALANLARINI YAĞMALAMAKTIR’’

 Mevcut imar planlarına göre; köy meskûn alanları içerisinde iki katlı yapı ve arazinin yüzde 50’sini geçmeden yapılaşmaya imkân verildiğini belirten Mimar İsmail Erten, sermaye sahiplerinin ise niyetinin bu olmadığını söyledi. Erten yaptığı açıklamada sermaye sahiplerinin köy dışındaki tarım arazilerini yağmalayarak lüks konut, villa ve site tarzı yapılar yaparak satmak olduğunu belirtti. Erten; “Görüldüğü gibi talebi karşılayacak kadar yapı izni Çanakkale kırsalındaki köy ve civarında mevcuttur. Onların talebi köy meskûn alanı dışındaki “tarım” alanlarını yağmalamaktır. Seçtikleri arazi arsa vasfındaki arazi değil tarım vasfındaki tarladır. En büyük yanlış budur. Köy alanında büyük site yapmak mümkün olamamaktadır. Dolayısıyla üç liraya tarla kapatıp 3333 liraya satamamaktadırlar. Büyük ve toplu rant siteleri kuramadıklarından dolayı tarım tarlalarına yönelmektedirler. Bu da ikinci yanlıştır. Kısaca tarım alanı tarlaların yapılaşmasına hayır. Köy meskûn alanı içindeki arsaların kontrollü yapılaşmasına evet” dedi.

 

İL GENEL MECLİS ÜYELERİNE “EKOTURİZM YAĞMASINI DURDURUN” MEKTUBU

Assos Dostları – Çarpık Yapılaşma Çalışma Grubu ortaklığından son aylarda Assos başta olmak üzere Ayvacık ve Bayramiç’in Kazdağları bölgesinde Ekoturizm adı altında betonlaşmanın durdurulması ve yeni Ekoturizm imar değişikliğini onaylamamaları için İl Genel Meclisine mektup gönderildi. İl genel meclisine gönderilen mektuplarda ise şu ifadeler yer aldı;

Çanakkale İl Genel Meclisi

 Sayın Üyesi;

 Son yıllarda, mevzuatta yeri olmamasına rağmen 1/100.000 ölçekli çevre düzenleme planlarında karşımıza çıkan “ekoturizm” kavramı, ülkemizin çeşitli bölgelerinde tarım alanlarında turizm amaçlı yapılaşmayı mümkün kılarak, kırsal kültürü, tarımsal üretimi ve doğal yaşamı tehdit ediyor.

 Dahası, Çanakkale’de tarım alanlarını “ekoturizm” adı altında yok eden, üçte birinin imar planları onaylanmış olan yaklaşık 400 projede yapılmak istenen işlerin ne “eko” ile ne de “turizm” ile ilgisi var. Ekoturizmin amacı, turizm geliri beklentisiyle yerel halkın üretim faaliyetlerine müdahale etmemek, kırsal kesimler ve doğal koruma alanlarında mevcut olan dokuyu bozmamak iken; hazırlanan toplu konut tatil sitesi projeleri, tarım ve hayvancılık yapan yöre halkını mülksüzleştirerek bölgemizin doğal ve kültürel zenginliklerini eritiyor.

 Bizler, yörede yaşayanlar, duyarlı bireyler, mimarlar, şehir plancıları, sanatçılar, çiftçiler, mühendisler, akademisyenler, olarak, başta siyanürlü madencilik faaliyetleri ve termik santraller olmak üzere, evimiz olan Biga Yarımadası’nın doğal ve kültürel yapısına geri dönüşsüz zararlar veren projelerle yıllardır süren bir mücadele içindeyiz. Bölgemiz için, Türkiye için, dünya için geri dönüşü çok zor olacak bir başka gelişme de ekoturizm adı altındaki yoğun yapılaşmadır. Çok az sayıda insanın -kısmen yasadışı yollarla- lüks yazlık konut sahibi olması karşılığında tarım alanlarının yok edilmesi, nesiller boyu etki edecek çevresel sonuçları bir yana, ekonomik anlamda da sürdürülebilir bir kalkınma anlayışı değildir.

 Ekoturizm maskesi altındaki yanlış yapılaşmayı tüm detaylarıyla açıkladığımız, 10 bine yakın imzaya ulaşan kampanyamızda da kullandığımız basın bildirimizi bu mektuba ekleyerek dikkatinize sunuyoruz.

 Bu incelemeler ışığında, her birimizin Çanakkale’mize, Türkiye’mize, dünyamıza karşı sorumluluklarımızı göz önünde bulundurarak, siz Çanakkale İl Genel Meclisi’nin saygıdeğer üyelerinin, tarım alanlarının imara açılması talebindeki ekoturizm imar planlarını onaylamayacağını umuyoruz. Desteğiniz sayesinde Çanakkale’de sonun başlangıcı olmayacağımıza, bölgemizin eşsiz doğal ve kültürel zenginliklerini gelecek nesillere iletebileceğimize inancımız tamdır.

 

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.