ABD Başkanı Biden ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 28 Ocak 2022 tarihinde yaptıkları ortak açıklamada Avrupa’nın enerji krizini çözmek için atılan adımları övmüştür. Washington kesinlikle üzerine düşeni yapmaktadır. Avrupa’ya gönderilen doğal gaz tanker sayısı yeni rekorlar kırarken Asya’ya gitmekte olan doğal gaz tankerleri de Avrupa’ya yönlendirilmiştir.
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 06 Nisan 2022
Kaynak: UK newspapers, Twitter
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky, Bucha’da 300’den fazla Ukraynalıya işkence yapıldığını ve öldürüldüğünü ve Rusların işgali altında olan Kyiv banliyöleri ve diğer kentlerde yapılan incelemelerin ardından ölü sayısının artacağını iddia etmektedir. Rus tarafı ise ortada katliam olmadığını, Ukrayna’nın cinayetleri propaganda maksatlı olarak kendi işlediğini ileri sürmektedir.
Zachary Basu, AXIOS haber sitesinde kaleme aldığı ‘‘Bucha massacre revives EU momentum to cut off Russian energy – Bucha katliamı AB’nin Rus enerjisini kesme arzusunu canlardı’’ başlıklı makalesinde AB’nin enerji sorunu ve Rusya’nın enerji ihracat gelirlerine dikkat çekmektedir.
Basu’ya göre Rusya’nın Bucha’da yaptığı iddia edilen katliam, Avrupa Birliği bünyesinde Rusya’dan enerji ithalatının yasaklanması tartışmalarını yeniden alevlendirmiştir.
Avrupa Birliği’nin Rus enerjisine olan bağımlılığı aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi Rusların kasasını baş döndürücü bir hızla doldurmakta ve Vladimir Putin’in savaş makinesini finanse etmektedir.
Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’ne göre 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Ukrayna’nın işgalinden bu yana AB ülkeleri Rusya’ya fosil yakıtlar için 20 milyar dolardan fazla para ödemiştir.
Bloomberg Economics’e göre ise Rusya’nın 2022 yılında hedeflenen enerji ihracatı 320,7 milyar dolardır. Bu rakam geçen yıla göre %36 artış anlamına gelmektedir. Doğal gaz ve petrol ihracat tutarı Rusya’nın 2021 yılı bütçesinin %40’ını oluşturmaktadır.
Bucha’da yapıldığı iddia edilen Rus katliamı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Rus kömür ve petrolüne yaptırım uygulanması lehinde bir açıklama yapmasına neden olmuştur.
Avrupa’nın doğal gaz ihtiyacının %40’ını karşılayan Rus doğal gazı için ise herhangi bir yaptırımdan söz edilmemektedir.
AB üyesi 27 ülkenin yaptırımlar konusunda bir uzlaşma oluşturması ise şüphelidir. Almanya’da koalisyonu oluşturan partilerden doğal gaz yaptırımları konusunda farklı sesler yükselirken, Litvanya, Rusya’dan doğal gaz alımına son veren ilk AB ülkesi olmuştur.
Öte yandan Putin’in Avrupa’daki en yakın müttefiki olan aşırı sağcı Macaristan Başbakanı Victor Orbán, ‘‘aydan bile görülebileceğini iddia ettiği seçim zaferi’’ ardından yaptığı açıklamada Brüksel bürokratları, uluslararası medya ve Zelensky’i suçlamıştır.
Bu arada; ABD, dünyanın en düşük doğal gaz fiyatlarının keyfini çıkarmaktadır. LNG ihracat kapasitesi sürekli artan ABD’nin hâlâ devasa doğal gaz rezervleri bulunmaktadır ve üretimin artan ihracat kapasitesiyle birlikte artması da muhtemeldir. Dünya, sıfır karbonlu enerji sistemine geçerken önünde sonunda doğal gazdan uzaklaşacaktır, ancak ABD, yakın gelecekte düşük doğal gaz fiyat avantajından faydalanmaya devam edecek gibi görünmektedir.