savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3119
EURO
35,0521
ALTIN
2.277,29
BIST
8.991,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
20°C
Ankara
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

2017 – Litecoin’in Olağanüstü Yılı

2017 – Litecoin’in Olağanüstü Yılı

2017 – Litecoin’in Olağanüstü Yılı

Yazar: Rakesh Sharma | Investpodia | 11 Aralık 2017

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 1 Ocak 2018


‘‘Altın’’ olarak nitelendirilen ‘‘Bitcoin’’ karşısında ‘‘gümüş’’ olarak nitelendirilen sayısal para birimi ‘‘Litecoin’’ için 2017 yılı olağanüstü bir yıl olmuştur. 2017 yılında Litecoin sayısal para biriminin değeri tam 4,000 kat artmıştır.

Yaklaşık bir ay önce, Litecoin sayısal para biriminin değeri 55.08 ABD doları ve piyasa değeri de 3 milyar ABD doları seviyesindedir. 11 Aralık 2017 günü 19.37 UTC itibarı ile fiyatı 196,47 ABD doları olan Litecoin’in değerinde, son 24 saatte yaşanan artış yaklaşık olarak %28 seviyesindedir. Litecoin’in piyasa değeri de 10,6 milyar ABD dolarına yükselmiş durumdadır.

Neden Litecoin Fiyatları Fırladı?

Analizciler, Litecoin’in 2017 yılındaki olağanüstü yükselişinin nedenini inceliyorlar. Ekonomi uzmanlarına göre, Litecoin değerinin böylesine yükselmesinin ilk nedeni bitcoin fiyatı olabilir. Bu teoriye göre Bitcoin sayısal para birimi fiyatındaki aşırı şişme, sayısal para birimlerinden kâr etmek isteyen yatırımcıların Litecoin’e yönelmesine neden olmuştur. Sayısal para birimlerinin çoğunluğu, genel olarak Bitcoin fiyat hareketlerini taklit ettiklerinden, bu teoride biraz gerçek payı olabilir. Birkaç istisna ile Litecoin değeri, Bitcoin fiyatı ile aynı seviyeye gelmiş durumdadır.

Litecoin sayısal para biriminin 2017 yılındaki yükselişinin ikinci olası nedeni, Asyalı yatırımcıların artan ilgisi olabilir. Çinli ve Güney Koreli yatırımcıların pazara akın etmesi sonucu Haziran ayında sayısal para biriminin fiyatında büyük bir patlama yaşanmıştır. Güney Kore Borsası olan Bithumb hâlâ, Coinbase Firması tarafından oluşturulan GDAX sayısal para alışveriş platformundan sonra en fazla Litecoin ticaret hacmine sahip ikinci borsadır.

Batı ekonomilerinin sayısal para birimlerine sınırlamalar getirdiği ve yatırımcıların avantaj ve dezavantajlarını tartıştığı bir ortamda Asyalı yatırımcılar sayısal para birimlerine büyük miktarda para aktarmışlardır. Asya bağlantısı aynı zamanda, 2017 yılı Haziran ayından itibaren fırlayan sayısal para birimi satış bedellerindeki yükselmenin nedenini de açıklayabilir.

Bitcoin’in eksikliklerinin öne çıkarılıp vurgulandığı bir ortamda, Litecoin’in işlevsel kabiliyetleri de herkesin odak noktası haline gelmiş durumdadır. Litecoin sayısal para birimi, daha büyük blok büyüklüğüne bağlı olarak, Bitcoin’den çok daha hızlı işlem hızına sahiptir. Toplam 84 milyon birimden sadece %64’nün dolaşımda olduğu göz önüne alındığında, Litecoin’in büyüme kapasitesi Bitcoin’e nazaran çok daha fazladır. Karşılaştırıldığında; Bitcoin’in toplam 21 milyon biriminden %76’sı halen borsalarda dolaşımda bulunmaktadır.




Son olarak analizciler, Litecoin değerindeki artışın, Bitcoin değerini sınırlamak maksadıyla yapılan bir yatırımcı hamlesi olabileceği tahmininde bulunmaktadırlar. eToro’dan pazar analiz uzmanı Mati Greenspan’a göre; Litecoin, doğası gereği daha ölçeklenebilir bir sayısal para birimidir ve hâlihazırda ‘‘Bitcoin Hafıza Havuzunda’’ doğrulanmayı bekleyen işlem miktarının teyit edilmeyen alım satım işlemleri ile dolu olması nedeniyle Litecoin, BTC (Bitcoin) sayısal para birimine oranla çok daha iyi bir değişim aracı olarak görülmektedir.

Çevirenin Notları:  Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir ve yazar ile yayımcı kuruluşun görüşlerini yansıtmaktadır. Yazının çevrilmesindeki maksat sadece bilgi vermektir.

Litecoin fiyatlarında son zamanlarda görülmekte olan patlama yatırımcıların Bitcoin’e bir alternatif olarak bu sayısal para birimine yöneldiklerini göstermektedir. Bitcoin hâlâ en büyük Pazar payı ve piyasa değerine sahip olmasına rağmen çok pahalı olması ve Bitcoin Madenciliği Kârlılığı hakkındaki sorular nedeniyle biraz zemin kaybediyor gibi görünmektedir.

Hâlihazırda piyasalarda uluslararası olarak tanınan Samoa tala’sından Birmanya kyat’ına kadar uzanan 180’den fazla sayısal para birimi bulunmaktadır. Tıpkı normal para birimleri (dolar, avro, lira vb.) gibi piyasada birçok sayısal para birimi de bulunmaktadır. Bitcoin ilk olması nedeniyle en fazla tanınan sayısal para birimidir fakat halen, bir tanesi de Litecoin olan, karşısına çıkan düzinelerce alternatif sayısal para birimi ile rekabet halindedir.

Sayısal Para Birimlerinin (180’den Fazla) Devleri: Bitcoin, Ripple ve Litecoin.

Bitcoin ve XRP (Ripple) sayısal para birimlerinden sonra Litecoin bu piyasada üçüncü sırada yer almaktadır. Bütün sayısal para birimleri gibi Litecoin de hükümetler tarafından çıkarılmamıştır ve sadece toplumun bir değişim aracı olarak güvenine dayanmaktadır.

Bu yazı kesinlikle bir yatırım tavsiyesi olarak kaleme alınmamıştır ve inanılmaz derinlikte bir alan olan sayısal para konusunda sadece bir genel kültür bilgisi mahiyetindedir.

Yazının orijinal metnine aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

Litecoin’s Phenomenal Year

Litecoin, a cryptocurrency that has been anointed the “silver” to bitcoin’s “gold,” is having a spectacular year. So far, its price is up by more than 4,000 percent this year. Slightly more than a month ago, Litecoin was trading at $55.08 and had a market cap of $3 billion.

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.